24 / 04 / 2024

 Kuzey Marmara Otoyolu'nun son kesimi bayram sonrasında açılacak!

 Kuzey Marmara Otoyolu'nun son kesimi bayram sonrasında açılacak!

Önceki gün Konya-Karaman Yüksek Hızlı Tren (YHT) Hattı'ndaki test sürüşünün ardından açıklama yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kuzey Marmara Otoyolu'na ilişkin açıklamalarda bulundu.



Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, önceki gün gerçekleşen  Konya-Karaman Yüksek Hızlı Tren (YHT) Hattı test sürüşü sonrasında Kuzey Marmara Otoyolu Projesi son durumu hakkında açıklamalarda bulundu.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Karaismailoğlu, geçen yıl 2019'un yüzde 50'sinden fazla yatırım yaptıklarını aktararak, açılışını gerçekleştirdikleri projelerin ileri mühendislik gerektirdiğini dile getirdi. 

 Kuzey Marmara Otoyolu nun son kesimi bayram sonrasında açılacak!

Karaismailoğlu, bitirmeyi hedefledikleri çalışmalar hakkında "Bayram sonrası Kuzey Marmara Otoyolu'nun son kesimi olan Hasdal-Habibler arasındaki 10 kilometrelik kesimi hizmete alacağız. Hasdal Kavşağı'ndan ayrılıp Sultangazi'nin altını 4 bin 5 kilometre ile geçen tüneller var. Bu hem İstanbul'un en uzun tüneli hem de 4 şerit olarak dünyanın en geniş tüneli. Açılışı Cumhurbaşkanımız yapacak. Burası Hasdal-Mahmut Bey Gişeler'de sıkışan trafiğin alternatif yolu olacak." değerlendirmesinde bulundu. 

Kuzey Marmara Otoyolu veya diğer otoyolların olası bir afet durumunda kullanılması için yüksek nitelik ve teknoloji kullanılarak inşa edildiğini söyleyen  Karaismailoğlu, buraların depremden etkilenmeyeceğini vurguladı. 

Türkiye'nin kamu-özel iş birliği projelerini dünyada en doğru şekilde kullanan ülkelerden birisi olduğuna vurgu yapan  Karaismailoğlu, "Kuzey Marmara Otoyolu, 8 milyar dolarlık bir proje. Buranın yıllık 2,5 milyar liralık bir tasarrufu var. Hem yolu kısaltıyorsunuz hem yakıttan tasarruf ediyorsunuz." dedi.

Karaismailoğlu, bu modelde sene içerisinde Çukurova Havalimanı, Aydın-Denizli Otoyolu ve Başakşehir'den Hadımköy'e giden 45 kilometrelik bir yolun ihalelerini gerçekleştirerek yapım imalatlarına başladıklarını söyledi.

"2020'de 2 milyar liranın üzerinde garanti ödemesi yapmışız. Külliyen yalan" 

Yap-işlet-devret modelinde en başarılı projelerden birinin İstanbul Havalimanı olduğunun altını çizen Karaismailoğu şu açıklamalarda bulundu: 

"Daha 1 yılı doldurmadan garanti edilen bütün rakamları sağladık hatta yükleniciden ücret almaya başladık. Yüklenici, devlete kira veriyor ve garantinin üzerine çıkınca yine devlete para ödüyor. Muhalif kesim, yanlış bilgilerle vatandaşın kafasını karıştırmaya çalışıyor. Güya biz, 2020 yılında 2 milyar liranın üzerinde garanti ödemesi yapmışız. Külliyen yalan. Bunu kasıtlı yapıyorlar diye düşünüyorum. 2020'de 1 kuruş dahi garantiye esas alınacak para ödemedik. Yeni tip koronavirüs salgınına rağmen İstanbul Havalimanı, Avrupa'nın en çok yolcu taşıyan ve yolcu inen havalimanı seçildi."

 Kuzey Marmara Otoyolu nun son kesimi bayram sonrasında açılacak!

Karaismailoğlu, yap-işlet-devret olarak gündemlerindeki projelerin hazırlıklarını yaptıklarını söyleyerek"Bunlar herkese açık ihaleler. Çukurova Havalimanı'nda yatırımcı, 140 turun sonunda belirlendi. Bir de orayı işletirken 300 milyon avro civarında devlete para ödeyecek. Dezenformasyona kimse inanmasın." diye konuştu.

"2023'e kadar elimizdeki trenler bize yetiyor" 

Hızlı tren projeleri hakkında da açıklama yapan Karaismailoğlu, "Gaziantep'ten hızlı trene binen birisi, 2023'te Edirne'ye kadar gidebilecek." açıklamasında bulundu. Karaismailoğlu, yeni hatlar açıldıkça yeni tren ihtiyaçlarının da doğacağını söylerek "Trenleri biz Adapazarı'nda yapıyoruz. 160 kilometre hızındaki trenimiz bitiyor, bunun testlerini yapıyoruz. 225 kilometre hızındakinin tasarımları devam ediyor. 2023'e 225 kilometrelikleri de yapacağız. 2023'e kadar elimizdeki trenler bize yetiyor. Sonrasında seri üretime geçeceğiz. Metro araçları da üretmeye başladık. Gaziantep'in araçlarını biz üretiyoruz." ifadesini kullandı.

Bursa'da hızlı tren için üst yapı ihalesini yapıldığını belirten  Karaismailoğlu, finansman görüşmelerinin devam ettiğini ve bu yıl şehirde bir hareketlilik olacağını ifade etti. 

 Kuzey Marmara Otoyolu nun son kesimi bayram sonrasında açılacak!

Ankara-İzmir ve Mersin-Adana-Gaziantep hatlarında çalışmaların sürdüğünü belirten Karaismailoğlu, "Aksaray-Ulukışla-Yenice yani Orta Anadolu'yu Akdeniz'e bağlayan hat üzerinde de önemli bir çalışma var. Onun da ihale hazırlıkları devam ediyor." açıklamasında bulundu.

Ankara-Sivas Hızlı Tren Hattı'nı Haziran-Temmuz gibi açmayı hedeflediklerini söyleyen Karaismailoğlu, ardından Konya-Karaman YHT Hattı'nı hizmete alacaklarını duyurdu.

Kuzey Marmara Otoyolu'nun 7'nci kesimi açılışa hazır!


Geri Dön