28 / 03 / 2024

Maltepe'de cemevi tartışması!

Maltepe'de cemevi tartışması!

Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç'ın yeni cemevi için mevcut cemevini yıkma ısrarı tepkilere neden oluyor. Alevi kurumları ve önderleri 2 cemevi olmasını istiyor.



Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç'ın yeni cemevi yapmak için mevcut cemevini yıkma ısrarı Alevilerin tepkisine neden oluyor. Kılıç'ın yeni cemevi için yaptığı proje yarışmasına harcadığı yaklaşık 820 bin lirayla ikinci bir cemevinin rahatça yapılabileceği belirtiliyor. 


Kılıç 2 cemevini Alevilere çok mu görüyor?


Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç'ın yeni cemevi yapmak için mevcut cemevini yıkmayı dayatması Alevilerin tepkisine neden oluyor. Alevi kurumları 200'ün üzerinde caminin, 2 kilise ve 2 sinagogun bulunduğu ilçede cemevi yapılması için şu anda bulunan cemevinin yıkılması şartının ileri sürülmesine karşı çıkıyor. 


'Zorbalıkla dayatıyor'


Maltepe Cem Evi ve Derneği sosyal medya üzerinden Ali Kılıç'ın bu dayatmasına karşı çağrıda bulundu. Cemevi yönetimi tarafından yapılan çağrıda şöyle denildi:


“Cem Evimizin mevcut inşaatının 3 katını yıkmaya yönelik talebine karşılık bulmayan ve halkın büyük çoğunluğunun karşı çıktığı yıkıp yeniden yapma projesini zorbalıkla dayatma eğilimini kamu gücünü ve belediye imkanlarını seferber ederek elde etme çabası içine girdiğini üzülerek takip etmekteyiz. En son Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde 9 haziran perşembe günü tertiplediği toplantıda da yapmak istediğine toplumumuz nezdinde bir karşılık görmeyen Belediye Başkanı Ali Kılıç'ın bu zorba tutumunu, Cem Evimizde yaşananları, çalışmalarımızı yerinde görmek, konuşmak ve Alevice müzahara etmek için tüm Alevi kurum başkan ve yöneticilerini, Alevi Yöre Köy dernek başkan ve yöneticilerini, Alevi Yol ve Kanaat önderlerini ve iş adamlarını Cem Evimize davet ediyoruz.”


Projeye harcanan parayla ikinci cemevi yapılabilirdi


Maltepe Belediyesi'nin açtığı “Gülsuyu Cemevi ve Kültür Merkezi Ulusal Mimari Proje Yarışması”na 55 proje katıldı. Birinciye 80 bin, ikinciye 60 bin, üçüncüye 40 bin ve 20 bin liralık 5 mansiyon ödülünün yanısıra tüm projelere 10 bin lira verilerek proje için 650 bin lira harcandı. Projenin tanıtım etkinliği ile beraber yaklaşık 820 bin liraya mal olduğu belirtiliyor. Bu parayla ikinci bir cemevinin rahatça yapılabileceği öngörülüyor.


Yurt


Geri Dön