29 / 03 / 2024

Marmaray güzergahındaki konut fiyatları arttı!

Marmaray güzergahındaki konut fiyatları arttı!

Marmaray projesi geçtiği güzergâhlardaki konut fiyatlarını artış yaşanmasına neden oldu. Test sürüşünün bile fiyatları yüzde 30 artırdığı Marmaray, geçtiği güzergâhlardaki emlak fiyatlarını adeta zirveye çıkardı...





Transfer istasyonları Avrupa Yakası'nda Halkalı, Kazlıçeşme ve Yenikapı, Anadolu Yakası'nda Söğütlüçeşme, Bostancı, Maltepe, Pendik ve Gebze olarak belirlenen projenin tamamlanmasıyla konut fiyatlarının da tavan yapması bekleniyor. 29 Ekim'de Kartal-Kadıköy Hızlı Tren Hattı ile eş zamanlı olarak tamamlanması hedeflenen  Marmaray  projesi henüz test aşamasında bile bölgedeki konut fiyatlarını yüzde 30 etkiledi. 


 İstanbul'da hayata geçirilen her ulaşım projesi, hitap ettiği bölgelerde gayrimenkul sektörünü hareketlendiriyor. Bunun en güzel örneği ise henüz fizibilite aşamasındayken bile bölgedeki konut fiyatlarına en az yüzde 20 prim yaptıran Avcılar- Beylikdüzü metrobüs hattı olmuştu. EVA Gayrimenkul değerleme uzmanı Gökçen Taşkın, raylı sistemlerin konut projelerinin değerleri üstünde çok büyük etkisi olduğunu ifade etti. 


Taşkın, buna örnek olarak Kadıköy-Kartal metro hattı civarındaki yüksek değer artışını gösterdi. Üsküdar- Sancaktepe metro hattı ve Marmaray'ın hizmete girmesiyle Gebze-Halkalı hattı çevresinde de aynı seviyede artışın yaşanacağını ileri süren Taşkın, "Bölgede markalı konutların birim metrekaresi yüzde 30 arttı" dedi. 


2016'da Üsküdar-Çekmeköy- Sancaktepe metrosunun devreye girmesiyle aynı gelişmenin bu bölgelerde de yaşanması bekleniyor. Emlak değerleme uzmanları, hat boyunca mevcut veya yapılmakta olan projelerde ciddi bir artış öngörüyor. GebzeHalkalı arasında kesintisiz ulaşımı sağlayacak olan Marmaray'm hizmete girmesiyle de Anadolu Yakası'nda Üsküdar tüm raylı sistemlerin kesiştiği bir transfer merkezi konumuna yükselecek. Buna paralel tüm raylı sistemlerin geçtiği güzergâhlarda yüksek değer artışı bekleniyor. 


Gebze-Halkalı Banliyö Hatlarının İyileştirilmesi ve Demiryolu Boğaz Tüp Geçişi (Marmaray) Projesi, Kazlıçeşme'den sonra Yedikule'de yeraltına girecek. Yeni yeraltı istasyonları olan Yenikapı ve Sirkeci boyunca ilerleyecek. İstanbul Boğazı 'nın altından geçip diğer bir yeni yeraltı istas yonu olan Üsküdar'dan ilerleyerek Ayrılıkçeş me'de tekrar yüzeye çıkacak. Oradan Söğütlüçeşme'ye ulaşacak. Bu kesimin uzunluğu yaklaşık 13.5 kilometre olacak. 


Ekonomi Gazetesi


Geri Dön