27 / 04 / 2024

Milyonlarca kişi ödüyor! Kimler o vergiden muaf?

Milyonlarca kişi ödüyor! Kimler o vergiden muaf?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde emekli ve evi bulunan kişilerin emlak vergisi muafiyetini kaleme aldı.



Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü köşesinde emekli ve evi bulunan kişilerin emlak vergisi muafiyetini yazdı. Tamer Heper'e bir okuyucusu, "İki katlı 90+90 toplam 180 metrekare evim var. Annem ve ben mirasçıyız, başka mirasçı yok. Ben emekliyim. Bina kat mülkiyetine tabi değil. Emlak Vergisi’nden muaf mıyım? Belediye diyor ki ‘iki meskende hissen var, iki mesken olunca tek bina gibi kabul edilmiyor’. Bu doğru mu?" sorusunu yöneltti. 

Milyonlarca kişi ödüyor! Kimler o vergiden muaf?

İşte Tamer Heper'in yanıtı...

*****

Bu husus, bugünlerde çok sorulan sorulardan biri. Benzer soruya yakın zamanda yanıt vermeme rağmen önemi nedeni ile bir kere daha hatırlatayım. Emlak Vergisi Kanunu’nun 8’inci maddesinden aldığım bir cümle şöyle: “...Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek meskeni olması (intifa hakkına sahip olunması hali dahil) halinde...

Sosyal güvenlik kurumlarından aylık alıp başka geliri olmayan, şehit yakınları, gaziler, engelli vatandaşlar, geliri olmadığını belgeleyenler, gazi, engelli ve vefat eden emeklilerin yakınları Emlak Vergisi’nden muaftır.” Görüldüğü gibi muafiyet, brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek konut için geçerli.

*****

Milyonlarca kişi ödüyor! Kimler o vergiden muaf?

Peki konutun tarifi ne? İnsanların içinde yaşadıkları evi, apartmanı vb. yeri, mesken, ikametgah konuttur. Dolayısı ile bir işyeri konut değildir. Peki konutun bu tarife göre kat sayısı söz konusu mu? Hayır değil, ancak vergiden muaf olması için şart 200 metrekareyi geçmemesi. Bir kimsenin sahip olduğu konut iki katlı olabilir. Burada kat mülkiyeti kurulmamış ise bu bina tek gayrimenkuldür.

Toplam alanı 200 metrekareyi geçmiyor ise Emlak Vergisi’nden muaftır. Aksi halde, bir katlı müstakil ev olup altında kömürlüğü bulunan evi iki katlı mesken olarak mı düşüneceğiz? Hayır hukuken gayrimenkul; kat mülkiyetine geçildiğinde her bağımsız bölüm bir gayrimenkuldür. Aksi halde tek gayrimenkuldür. Bu durumda mühim olan ölçüdür, yani toplam 200 metrekareyi geçmemesidir. Dolayısı ile okuyucum Emlak Vergisi muafiyetinden yararlanacaktır. Yasanın açık hükmüne aykırı uygulama olamaz.

O verginin beyannamesinde son günler! Milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor!

Sektör temsilcilerinden uyarı: Ev fiyatları yüzde 60 zamlanacak!

TOKİ'den 12 bin 107 ucuz konut geliyor!

Altını olanlar dikkat! Yeni sistem geliyor! 

Emekli maaşları bir kez daha artıyor! Maaşlara 5 gün içinde 750 lira ekleniyor!

Akaryakıt ve otogaza vergi indirimi müjdesi! Benzin ve dizele 2,05 lira, LPG’ye 85 kuruş indirim!

3600 ek gösterge kapsamındaki emekli ikramiyesinde 24 Bin 600 TL'lik Artış!

Kontaklar kapanıyor! Akaryakıt fiyatlarına 17 dolarlık dev zam!

Bitcoin'i neler bekliyor? Kripto paraların devi değerlenecek mi?


Geri Dön