24 / 04 / 2024

Otomobillerdeki gizli aplikasyon tehlikesi ortaya çıktı! Aracınızda bu uygulamalar varsa dikkat edin

Otomobillerdeki gizli aplikasyon tehlikesi ortaya çıktı! Aracınızda bu uygulamalar varsa dikkat edin

Kaspersky uzmanları, bağlantılı araçları kontrol etmek için tasarlanmış 69 popüler üçüncü taraf mobil uygulamasını analiz etti ve sürücülerin bunları kullanırken karşılaşabilecekleri tehditleri tanımladı.



"OLASI TEHDİTLERİ FARK EDİN"

Uygulamaların yarısından fazlasının (yüzde 58) araç sahiplerinin kimlik bilgilerini izin almadan kullandığı ortaya çıktı. Ayrıca, başvuruların 5'te 1'inin iletişim bilgileri mevcut değildi ve bu durum sorunları bildirmeyi imkansız hale getirdi. Bu ve benzeri bulgular, yeni Kaspersky Connected Apps raporunda yayınlandı.

Resmi iletişim bilgilerinin ve sosyal ağ sayfalarının olmaması, bu uygulamaların çoğunun meraklılar tarafından geliştirildiğini ortaya koyuyor. 69 uygulamadan 49 tanesi ücretsiz veya demo kullanıma izin veren uygulamalardan oluşuyor ve bunlar Google Play Store üzerinde şimdiye dek 239 bin kez indirilmiş durumda.

Otomobillerdeki gizli aplikasyon tehlikesi ortaya çıktı! Aracınızda bu uygulamalar varsa dikkat edin

Açıklamada görüşlerine yer verilen Kaspersky Ulaşım Güvenliği Başkanı Sergey Zorin, bağlantılı bir dünyanın faydalarının çok fazla olduğunu belirterek, bunun hala gelişmekte olan bir sektör olduğunu ve belirli riskler taşıdığını ifade etti.

Arabayı uzaktan kontrol etmek için üçüncü parti bir uygulama indirirken, kullanıcılar olası tehditlerin farkında olması gerektiğini aktaran Zorin, şunları kaydetti:

"Bağlı teknolojilere çok sayıda özel bilgi ve kişisel veri emanet ediyoruz. Ne yazık ki tüm geliştiriciler, veri toplama ve depolama söz konusu olduğunda sorumlu bir yaklaşım benimsemiyor ve bu da kullanıcıların kişisel bilgilerini ifşa etmesine neden oluyor. Bu veriler daha sonra karanlık ağda satılabiliyor ve güvenilmez ellere geçebiliyor.

Ayrıca siber suçlular yalnızca verilerinizi ve kişisel kimlik bilgilerinizi çalmakla kalmıyor, aynı zamanda aracınıza erişerek fiziksel tehditlere yol açabiliyor. Bu nedenle Kaspersky olarak, uygulama geliştiricileri kullanıcıların korumasını bir öncelik haline getirmeye ve müşterilerini ve kendilerini tehlikeye atmaktan kaçınmak için tedbir almaya çağırıyoruz."


Geri Dön