23 / 04 / 2024

Pandemide miras vergisi geliri ikiye katlandı!

Pandemide miras vergisi geliri ikiye katlandı!

Kovid-19 salgını sürecinde artan ölümlerin etkisiyle devletin 2021'de veraset ve intikal vergisi geliri yüzde 85 oranında yükseldi.



Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Muhasebat Genel Müdürlüğü tarafından, Aralık 2021'e ilişkin bütçe gerçekleşmesi verileri dün yayımlandı. Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; verilerde dikkat çeken kalemlerden biri de, devletin ‘veraset ve intikal vergisi’ gelirinde yaşanan yükseliş oldu. 

2020 yılında 1 milyar 298 milyon TL olan devletin veraset ve intikal vergisi geliri, 2021 yılında yüzde 73,7 yükselerek 2 milyar 255 milyon Türk Lirası oldu.

Pandemide miras vergisi geliri ikiye katlandı!

Bu kalemde sene başındaki hedef 1 milyar 220 milyon TL olarak belirlenmişti. Gerçekleşme, resmi hedefi yüzde 84,8 oranında arttı. Bu kalemde 2019 yılındaki gelir miktarı 1 milyar 104 milyon Türk Lirası olarak belirlenmişti.

Vergi uzmanı Dr. Ozan Bingöl, toplam tutarı görece küçük de olsa veraset ve intikal vergisi gelirindeki yükseliş oranının fazla olduğunu, artışta salgın sebebiyle pek çok yaşlı vatandaşın hayatını kaybetmesinin etkili olmuş olabileceğine dikakt çekti. 

Pandemide miras vergisi geliri ikiye katlandı!

Evlatlıklar dahil, çocuklar ve eşten her birine isabet eden miras hisselerinde 455 bin 635 Türk Lirası, 2022'de vergiden istisna tutuluyor. Bu rakam 2021 yılında 334 bin 534 TL olarak kaydedilmişti. 

Kapanma tedbirleri ve beyanname süreleri sebebiyle salgın kaynaklı olarak veraset ve intikal vergisi gelirindeki olası yükselişin 2020 yılına yansımamış olabileceğini vurgulayan Bingöl, 2021 yılında ise yükselişin net olarak görüldüğünü belirtti. 

Pandemide miras vergisi geliri ikiye katlandı!

2021 yılı bütçe verilerine ilişkin genel değerlendirmelerde de bulunan Bingöl, “Açıklanan bu verileri analiz ettiğimizde aslında devletin vergi feragatinden değil, bütün olumsuzluklara rağmen, bütün fiyat ve kur dalgalanmalarına ve pandemiye rağmen tüccarıyla, sanayicisiyle, dar gelirlisi ile tüm bir ülkenin, tüm vatandaşların vergi fedakarlığından bahsetmek daha doğru olacaktır” diye konuştu.

Veraset ve intikal vergisi dilimleri artırıldı! 

Mirasçılar 2022'de ne kadar vergi ödeyecek?

Yargıtay'dan miras davaları için emsal karar!


Geri Dön