26 / 04 / 2024

Rayiç bedel nedir, nasıl hesaplanır?

Rayiç bedel nedir, nasıl hesaplanır?

Rayiç bedel, gayrimenkul alım satımlarında söz konusu mal varlığının bedelini belirlemektedir. Peki, rayiç bedel nasıl hesaplanır? Kim belirler, hangi kriterlere bakılır? İşte detaylar...



RAYİÇ BEDELİ NASIL HESAPLANIR?
Rayiç bedel aynı zamanda pazar değeri olarak da adlandırılabilir ve bu bedeli hesaplamak için ilk olarak gayrimenkulün bulunduğu bölgedeki en az 3 evin rayiç bedeli ve metrekaresi bilinmelidir. 
İlk olarak rayiç bedeli hesaplanacak gayrimenkulün bulunduğu semtte bulunan 3 gayrimenkulün rayiç bedelleri toplanır,
İkinci olarak söz konusu konutların metrekareleri toplanır,
Üçüncü adımda elde edilen toplam rayiç bedel, toplam metrekareye bölünür,
Elde edilen sayı, rayiç bedeli belirlenmek istenen konutun metrekaresi ile çarpılır. 
Buradan çıkan sonuç, metrekare başına çıkan rayiç bedeli gösterir.
Ancak unutulmamalıdır ki, rayiç bedeli, ekonomik durum, şehirleşme yoğunluğu ve piyasalardaki arz-talep dengesine göre de değişiklik gösterebilmektedir. 

Rayiç bedel nedir, nasıl hesaplanır?
RAYİÇ BEDELİ SORGULAMA NEREDEN VE NASIL YAPILIR?
Rayiç bedeli kişi tarafından yukarıda tarif edilen adımlar takip edilerek belirlenmekle birlikte, konutun bağlı olduğu belediyeler vasıtasıyla da öğrenilebilir. 
Bu işlem hem ilçe belediyelerinin internet sitesi üzerinden, gayrimenkulün bulunduğu mahalle ve binanın yaşı gibi bilgilerin girilmesiyle yapılabilir.
Arsa rayiç bedeli sorgulama işlemi ise e-devlette yer alan “Tüm Belediye Hizmetleri” sayfasından yapılmaktadır. Burada, adres bilgileri ve bina yaşı girilerek arsa rayiç bedeli sorgulanabilir…


Geri Dön