25 / 04 / 2024

Rusya’nın gaz ambargosu üzerine AB yüzünü başka yöne çevirdi! İki ülkeyle anlaşma

Rusya’nın gaz ambargosu üzerine AB yüzünü başka yöne çevirdi! İki ülkeyle anlaşma

Savaş nedeniyle AB ile Rusya arasında yaşanan gerilim tırmanıyor. Rusya’nın Avrupa’ya uygulamakla tehdit ettiği gaz ambargosunun ardından AB yüzünü başka yöne çevirdi. İsrail’le doğal gaz anlaşması yapacağını duyuran AB Komisyonu Başkanı Von Der Leyen, gazın Mısır üzerinden sağlanacağını söyledi.



Rusya-Ukrayna savaşının başlamasının ardından Avrupa Birliği'nin (AB) Rusya'ya uyguladığı yaptırım kararlarına Rusya'nın tepkisi sert oldu. Rusya'nın Avrupa'ya gaz akışını kapatacağını söylemesinin ardından AB, yüzünü başka yönlere çevirmeye başladı. 

AB Komisyonu Başkanı Von Der Leyen İsrail'le görüşmelere başladı. Batı Kudüs'te gerçekleştirilecek görüşme önce Von der Leyen ile İsrail Başbakanı Naftali Bennet, açıklamalarda bulundu. 
Verilen ilk bilgilere göre İsrail'den Mısır'a doğal gaz boru hattı kurulacak. Böylelikle Mısır'da sıvılaştırılacak olan gaz AB'ye taşınabilecek. 

Von der Leyen, savaştan sonra İsrail ile Avrupa arasında gıda ile enerji krizi ile ilgili iş birliğinin artmasının çok önemli olduüunun altını çizdi. Ayrıca Rusya'dan fosil enerji alımını azalma ve enerji kayıtlarını çeşitlendirme konusunda da yeni adımlar atılacağı duyuruldu. 
Von Der Leyen, İsrail ile çevre dostu yeşil enerji üzerinde ortak çalışmalar yürütülmesi gerektiğinin de altını çizdi. 

Bennet ise konuşmasında AB ile olumlu ilişkileri olduğunu değerlendirerek, savaş sorasında tüm dünyanın ortak bir çatı altında dayanışma içinde olması gerektiğine dikkat çekti.

İsrail Enerji Bakanı Karine Elharrar'ın yarın Kahire'ye giderek Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile görüşecek. Görüşmede, İsrail gazının Mısır üzerindeki AB'ye gönderilmesinin konu olacağı ifade edildi.
Mısır tarafından ise henüz konuyla ilgili bir açıklama gelmedi. Ancak Mısır Cumhurbaşkanlığı, Doğu Akdeniz Doğal Gaz Forumu hakkında bilgi vererek yarın Mısır'da gerçekleştirileceğini duyurdu. 

İsrail genel olarak gelecek yıllarda enerji konusunda yeni adımlar atmaya niyetleniyor. İsrail'in gelecek senelerde yeni üretim ve işleme alanlarıyla doğal gaz üretimini 2 katına çıkarması bekleniyor. 
Nitekim İsrail Enerji Bakanı Elharrar geçtiğimiz aylarda İsrail'in AB'nin gaz tedariki ile ilgili elinden gelen her şeyi yapmaya hazır olduğunu söylemişti. Elharrar, şu an yakanan küresel enerji krizinin İsrail için bir fırsat olduğunu sözlerine eklemişti. 

İsrail basınında da yer alan haberlere göre ise İsrail Enerji Bakanlığı'ndan geçen ay yapılan yazılı açıklamada yeni bir gaz sahası açılmasına ilişkin bir rapor yayımlanmıştı.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön