18 / 04 / 2024

Şişhane havaray!

Şişhane havaray!

Şişhane'den özellikle minibüs hattı olarak kullanılan Zindanarkası, Kulaksız ve Okmeydanı' ndan giden minibüs hattının yerine düşünülen Şişhane havaray projesi İBB' nin öncelikli havaray projelerinden biridir...




Şişhane havaray!

2002 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından kamuoyuna yapılan projelerle ilgili açıklamaya göre Okmeydanı Şişhane havaray hattının bir ucu Okmeydanı Edirnekapı Kazlıçeşme'de diğer ucunun da Okmeydanı Çağlayan Şişli Mecidiyeköy'de olması planlanıyor. Şişhane'den özellikle minibüs hattı olarak kullanılan Zindanarkası, Kulaksız ve Okmeydanı'ndan giden minibüs hattının yerine düşünülen Şişhane havaray projesi hayata geçirildiğinde ise Kazlıçeşme Mecidiyeköy hattı elde edilmiş olacak. Ayrıca Merter Mecidiyeköy arasında da havaray projesi etüt ediliyor.


İstanbul Büyükşehir Belediyesi, şehrin trafik yükünü azaltmak amacıyla kısa mesafeli hatlarda havaray sistemi kurarak metro istasyonları ile İDO iskeleleri arasındaki entegrasyonu sağlamayı planlıyor. İlk etapta ihalesi yapılacak Bakırköy İncirli Caddesi ile sahildeki İDO iskelesi arasındaki havaray hattının, bir buçuk yılda tamamlanması düşünülüyor. İncirli'den sahile kadar inecek tahmini 3,5 km uzunluğundaki güzergahta saatte ortalama 10-12 bin yolcunun taşınacağı ve yolculuk süresinin ise 2 dakikaya ineceği belirtiliyor. İki bölüm halinde yapılacak güzergahın birinci aşamasında, 4 istasyonun yer alacağı İncirli Caddesi ile Özgürlük Meydanı arasındaki 20,3 km'lik bölüm bitirilecek. İkinci aşama ise 2 istasyonun bulunacağı 1,1 km uzunluğundaki Özgürlük Meydanı ile İDO iskelesine kadar olan bölümü kapsayacak.


Etüt çalışmaları yapılan Şişhane havaray, Taksim Yenikapı metro hattı üzerinde Şişhane istanyonundan başlayıp Kasımpaşa üzerinden Kulaksız'a, oradan da Okmeydanı Cemal Kamacı Spor Kompleksi önünden iki kola ayrılarak bir kolu E5 paralelinde hafif metroya bağlanacak, diğer kolu Edirnekapı'dan Kazlıçeşme'ye indirilecek.


Öncelikli olarak ele alınan bir diğer hat, Beşiktaş'tan Zincirlikuyu'ya kadar gidecek. Bu hatlar şu anda öncelikli olarak ele alınan hatlardır.


Bunlar dışında ikinci aşama olarak Bakırköy Sahil arasındaki hat, Bahçelievler ve Bağcılar'a kadar uzatılacak. Bu hattın da etüt çalışmaları sürüyor. 


Ayrıca 4. Levent Taksim metrosuna dikey olan hatlar için de çalışmalar devam ediyor. Çeliktepe, Gültepe, Sanayi Mahallesi, Boğaziçi Üniversitesi ve Arnavutköy güzergahlarını metroya bağlayan hatlar üzerinde de havaray sistemi düşünülüyor.



Havaray projesi!
İstanbul Büyükşehir Belediyesi havaray!
Havaray ne zaman?
Havaray Başıbüyük!
Havaray Sefaköy Halkalı!




Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön