29 / 03 / 2024

Tahliye taahhütnamesi nedeniyle tahliye!

Tahliye taahhütnamesi nedeniyle tahliye!

Tahliye taahhüdü kiracı ile mülk sahibi veya vekili arasında imzalanan ve kiracıyı gayrimenkulden belirtilen tarihte çıkarmasını sağlayan resmi belge niteliği taşıyor. İşte, tahliye taahhütnamesi nedeniyle tahliye!



Tahliye taahhütnamesi nedeniyle tahliye!


Tahliye taahhüdü kiracı ile mülk sahibi veya vekili arasında imzalanan bir belge olmasının yanı sıra aslında kiracıyı ikamet etmekte olduğu gayrimenkulden masrafsız çabuk ve kolay bir şekilde çıkartmanın en kolay ve en etkin yollarından biri olarak da karşımıza çıkıyor. 


Bunun nedeni kiracının konutu, kendi rızası ile taraflar arasında (mülk sahibi, mülk sahibi vekili ve kiracı)  belirlenmiş olan sürede, itirazsız, mülk sahibi veya vekili tarafından hiçbir hukuki yola başvurulmadan kendiliğinden tahliye edeceğini veya boşaltacağını vadetmesi oluyor. 


Kiracı , belirli bir tarihte kiralananı boşaltacağını yazı ile bildirmiş fakat boşaltmıyorsa , kiralayan ,İcra dairesine müracaat ederek tahliye talebinde bulunabiliyor.  Tahliye Taahhüdünün yazılı olması şartı aranıyor. 


Tahliye Taahhüdünde dikkat edilmesi gereken noktalar:

Tahliye taahhüdü , taraflar arasında yapılan kira sözleşmesinde bir madde olarak yazıldı ise geçersiz sayılıyor.  Tahliye taahhüdü, taraflar arasında yapılan kira sözleşmesinden ayrı bir kağıda yazılmış olsa dahi , kira sözleşmesi ile aynı

tarihi taşıyorsa yine geçersiz oluyor. 


Zira; bu durumda kiracının mesken bulamama halinde, sıkıntı içerisinde her türlü talebe rıza gösterecek halde olduğu düşünülüyor. Kiralanan gayrimenkule girilmeden önce verilen tahliye taahhütnamesi de geçersiz sayılıyor. 


Geçerli Tahliye Taahhütnamesi özellikleri;

1. Şarta bağlı tahliye taahhütnamesi yapılabiliyor. Şart gerçekleştiği takdirde hüküm doğuyor. 

2. Kiracının kiralananın içerisinde iken verdiği tahliye taahhütnamesi geçerli sayılıyor. 

3. Kira dönemi içerisinde verilen tahliye taahhütnamesi geçerli kabul ediliyor.


Tahliye Taahhüdünün geçerli olması için söz konusu taahhütnamede hem taahhüt edenin hem de taahhüdü kabul edenin imzasının birlikte olması gerekmiyor. Söz konusu imzaların birlikte bulunmaması tahliye taahhüdünün geçerliliğini etkileyen bir olgu olarak belirtilmiyor.  Tahliye taahhüdünde kiracının imzasının bulunması tahliye taahhüdünün geçerliliği için yeterli sayılıyor. 


Tahliye taahhütnamesi nasıl icraya konulur?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön