19 / 04 / 2024

Tapu şerhi süresi ne kadar?

Tapu şerhi süresi ne kadar?

Tapu üzerinde mal sahibinin haklarını kısıtlama amacı ile belirtme yapılması için tapuya şerh konulabiliyor. Şerh şahsi hakkın sona ermesi veya şerh süresinin dolmuş olması halinde ortadan kalkıyor. Peki, tapu şerhi süresi ne kadar?



Tapu şerhi süresi ne kadar?

Tapu üzerinde mal sahibinin haklarını kısıtlama amacı ile belirtme yapılması için tapuya şerh konulabiliyor. Bu şerhler 3 ayrı gruba ayrılıyor: Şahsi hakların şerhi, Malikin tasarruf yetkisinin sınırlanmasına ilişkin şerh, Geçici tescilin şerhi.


Şahsi haklar, genellikle taraflar arasındaki bir borç ilişkisinden doğan haklar olup hak sahibi tarafından ancak borçluya karşı ileri sürebiliyor. Şerh edilebilecek haklar şu şekilde sıralanıyor:


- Sözleşmeden doğan şufa(önalım), iştira(alım), vefa(geri alım), rehinli alacaklının serbest dereceden yararlanma hakkı,

- Adi kira, hasılat kirası ve bağışlayana rücu(geri dönme) şartı,

- Kat irtifakı kurulması vaadi ile gayrimenkul satış vaadi.


Bir şahsi hakkın tapuya şerh edilebilmesi için tarafların o hakkın şerh edilmesi hususunda anlaşmaları gerekiyor. 


Şerh malik veya temsilcisi tarafından yazılı bir şerh istemi üzerine yapılabiliyor.


Tapu şerhi, şahsi hakkın sona ermesi veya şerh süresinin dolmuş olması halinde ortadan kalkıyor. Peki, tapu şerhi kaç yıl?


Tapu şerhi süresi:

Şufa, vefa ve iştira haklarında en çok 10 yıl, gayrimenkul satış vaadinde ise 5 yıldır. Süre bitince tapu memuru şerhi kendiliğinden siler.



Tapu şerhi harcı 2015!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön