24 / 04 / 2024

Tapuda evin değerinin az gösterilmesi cezası nedir?

Tapuda evin değerinin az gösterilmesi cezası nedir?

Taşınmaz malların alım satım işlemleri üzerinden tapu harcı ödeniyor. Kimi zaman satış bedeli olduğundan az gösteriliyor. Peki, tapuda evin değerinin az gösterilmesi cezası nedir?



492 Sayılı Harçlar Kanunu’na bağlı (4) sayılı tarifede yer alan tapu işlemleri, tapu harcına tabi tutuluyor. Buna göre konut, işyeri, arsa ve arazi gibi gayrimenkullerin devir işlemleri için tapu harcı ödenmesi gerekiyor. Tapu harcı hem alıcı hem de satıcı tarafından ayrı ayrı ödeniyor.

Tapuda evin değerinin az gösterilmesi cezası nedir?

TAPU HARCI 2022 NE KADAR?

Harcın ölçüsü devir eden ve devir alan için ayrı ayrı olmak üzere devir bedeli üzerinden binde 20 olup, gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen gerçek devir ve iktisap bedeli üzerinden devir eden ve devir alan için ayrı ayrı binde 20 oranında hesaplanarak ödeme yapılıyor.

Ancak kimi zaman daha az harç ödemek isteyen kimseler tapuda evin değerini olduğundan daha az gösteriyor. Bu durumun tespiti halinde ise ceza ödemek durumunda kalınıyor. Peki, tapuda evin değerinin az gösterilmesi cezası nedir?


Geri Dön