27 / 04 / 2024

Tapuda satış bedelini az göstermenin cezası nedir?

Tapuda satış bedelini az göstermenin cezası nedir?

Tapu dairelerinde alım satım işlemi gerçekleştirilirken gayrimenkulde alım ve satım bedellerinin bildirilmesi gerekiyor. Gerçek bedeller üzerinden tapu harcı ödemesi yapılıyor. Peki, Tapuda satış bedeli az gösterilirse ne olur? Tapuda satış bedelini az göstermenin cezası nedir? İşte tüm detaylar...



Gayrimenkul alım satım işlemleri gerçekleştirilirken tapuda devir işlemi yapabilmek adına belirli miktarda harç ödemesinin yapılması gerekiyor. Tapu harçları gayrimenkulü satan ve alan kişiler tarafından ayrı ayrı olarak tahsil ediliyor. Eğer tapu harçları ödenmezse gayrimenkulün devir işlemi yapılamıyor.  

Daha az tapu harcı ödemek için uygulamada taraflar çoğu zaman gayrimenkulün gerçek satış değeri yerine daha düşük bir satış bedeli beyan edebiliyorlar. Beyan edilen bu tutar, çoğu zamanda gayrimenkulün belediyece belirlenen rayiç değeri veya bu değerin biraz daha yukarısında bir değer oluyor. 

Tapuda satış bedelini az göstermenin cezası nedir?

Gayrimenkul devir işlemlerinde, kanunen, taraflar gerçek satış bedelini beyan etmekle yükümlü oluyorlar. Buna karşılık, yukarıda bahsedildiği gibi, genellikle taraflar düşük harç ödemek amacı ile tapu müdürlüğünde ilgili belediye tarafından belirlenen rayiç değer gibi daha düşük bir bedel beyan ediyorlar. 

Tapudaki satış bedelinin, gerçek satış bedeli yerine daha düşük bir tutar üzerinden beyan edilmesinin çeşitli riskleri bulunuyor. Bunlardan bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:


Geri Dön