29 / 03 / 2024

Türkiye'den gayrimenkul alan yabancılar TBMM'de!

Türkiye'den gayrimenkul alan yabancılar TBMM'de!

2015 ile 2021 Ağustos tarihleri arasında Türkiye'den gayrimenkul, arazi ve şirket satın alan ve vatandaşlık kazanan yabancı uyruklu kişilere ilişkin soru önergesi sunuldu. CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, sorularının İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yanıtlanmasını talep etti. 



CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, 2015 ile 2021 Ağustos tarihleri arasında Türkiye'den gayrimenkul, arazi ve şirket satın alan ve vatandaşlık kazanan yabancı uyruklu kişilere ilişkin soru önergesi verdi. Alpay Antmen, sorularının İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yanıtlanmasını talep etti. 

CHP'li Antmen, "Aşağıdaki sorularımın İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını, Anayasanın 98 ve İçtüzüğün 96. Maddeleri gereğince arz ederim" diye konuştu. Antmen, konuşmasına şu şekilde devam etti: 

"TÜİK verilerine göre yabancı uyruklulara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 64 artarak 4 bin 495 olmuştur Yabancılar, bin 951 adet ile en çok İstanbul'dan konut almıştır. İstanbul'u sırasıyla 931 konut satışı ile Antalya, 312 konut satışı ile Ankara, 217 konut satışı ile Mersin ve 158 konut satışı ile Bursa izlemiştir. 
Türkiye'de, şirket üzerinden konut ve hisse alan yabancı uyruklu kişilerin, vatandaşlık elde ettikten sonra şirketi, konutu veya hisseyi başka bir yabancı uyrukluya devrettiği; bu sayede de devredilen kişinin de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı aldığı ortaya çıkmıştır. Bu devirler sonucunda tek bir daire üzerinden onlarca yabancı uyruklu kişi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı alabilmektedir."

Türkiye den gayrimenkul alan yabancılar TBMM de!

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen'in soruları:

1 – 2015 ila 2021 Ağustos ayı tarihleri arasında Türkiye'den gayrimenkul, arazi ve şirket satın alan yabancı kişi ve şirket sayısı kaçtır? Bu kişilerin uyrukları nelerdir? 

2- 2015 ila 2021 Ağustos ayı tarihleri arasında; Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlığı alan yabancı uyruklu kişi sayısı kaçtır? Yıllar ayrı ayrı ve sırasıyla belirtilmek üzere; Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlığı alan kişiler hangi uyruktandır? 

3 – Bahsi geçen tarihler arasında; Türkiye'de şirket kuran yabancı uyruklu kişi sayısı kaçtır? Bu kişiler hangi uyruktandır? Bu kişilerden şirket açması nedeniyle Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlığı alan kişi sayısı kaçtır? 

4 - Yabancıların tarafından kurulan şirketlerin hisse, mülk ve taşınmaz devirleri sonucunda aldıkları vatandaşlık sayısı kaçtır? Bahsi geçen tarihler arasında Türkiye'de şirket, hisse ve taşınmaz devri yapan yabancı uyruklu kişi sayısı kaçtır? 

Pınar Demircan/Emlakkulisi.com


Geri Dön