24 / 04 / 2024

Türkiye’nin Rusya’ya olan ihracatı Batılı ülkeleri kaygılandırıyor!

Türkiye’nin Rusya’ya olan ihracatı Batılı ülkeleri kaygılandırıyor!

Financial Times, Türkiye'nin Rusya'ya olan ihracat durumun Batılı ülkeleri kaygılandırdığını yazdı. İşte o detaylar!



TÜRKİYE’NİN TOPLAM İHRACAT PAYI YÜKSELDİ!

Gazetenin Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İstatistik Kurumu’ndan derlediği verilere göre, Mayıs ile Temmuz ayları arasında Türkiye'nin Rusya'ya ihracatı 2 milyar doları aştı. Yalnızca Temmuz ayında ise Rusya'ya yapılan ihracat geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 75 artışla 730 milyon dolara ulaştı. Rusya'nın Temmuz ayında Türkiye'nin toplam ihracatındaki payı geçen yıla göre yüzde 2,6'dan yüzde 3,9'a yükseldi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi verileri, Rusya'ya yapılan ihracattaki artışta tekstil, elektrik ve mobilya ile birlikte kimyasallar, yaş meyve sebze ve diğer gıda ürünlerinin başta geldiğini bildirdi. Financial Times'taki haberde ise, "Ticaret hacmi, Türkiye'nin Rusya'dan enerji ağırlıklı ithalatı karşısında nispeten küçük kalsa olsa da, iki ülke arasında artan ticaret  Ankara  ile Moskova arasındaki ekonomik işbirliğinin derinleşmesinden endişe duyan Batılı yetkilileri rahatsız edecek gibi görünüyor” yorumunda bulundu.  Gazeteye konuşan iki Avrupa Birliği yetkilisi, üye devletlerin Türkiye'nin Rusya ile artan ticaretinin, Avrupa ile ticaretin yerini alması ihtimali nedeniyle giderek daha fazla tedirgin olduklarını bildirdi. Yetkililerden biri "İzliyoruz. Bu hoş değil ve AB tarafından iyi algılanmıyor. Rahatsız edici" dedi.

Financial Times, bazı AB ülkelerinin Türkiye'den, Rusya'yla ilişkisi hakkında bilgi istediğini yazdı. Gazeteye göre, "Batılı yetkililer Ankara'nın, Ukrayna'ya açtığı savaş yüzünden Putin'i cezalandırmaya yönelik önlemleri benimsemeyeceğini büyük ölçüde kabul etti”. Türk Lirası'nın dolar karşısında bu yıl yüzde 25 değer kaybetmesi ve bunun Türkiye’de üretilen ürünlerin nispeten ucuzlaması da ihracatın artmasında rol oynamış olabileceği düşünülüyor.

Financial Times, bazı Batılı yetkililerin, Ankara'nın, Batılı şirketlerin Rusya'dan ayrılmasını, Türk şirketlerin onların yerini alması için bir fırsat olarak görmesinden endişe duyduklarını da kaleme aldı.

Borsa İstanbul’da tarihi yükseliş! Yatırımcıların güveni ile ilerliyor!

Akaryakıt fiyatlarına dair inanılmaz tablo! İşte detaylar!

Bu haber dolar yatırımcısını hayal kırıklığına uğratacak! İşte detaylar!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön