26 / 04 / 2024

Vasiyetname bozulabilir mi?

Vasiyetname bozulabilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Annem vefat etti. Biz altı kardeşiz. Annem vasiyet etmiş ve tüm mal varlığını ölene kadar bana, öldükten sonra da kardeşime bırakmış. Bu vasiyetname bozulabilir mi?' sorusunu yanıtladı.



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Annem vefat etti. Biz altı kardeşiz. Annem vasiyet etmiş ve tüm mal varlığını ölene kadar bana, öldükten sonra da kardeşime bırakmış. Bu vasiyetname bozulabilir mi?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Vasiyetname bozulabilir mi?

Annem vefat etti. Biz altı kardeşiz. Annem vasiyet etmiş ve tüm mal varlığını ölene kadar bana, öldükten sonra da kardeşime bırakmış. Bu vasiyetname bozulabilir mi? F.T.

Okuyucuma önce yanıtımı kısaca vereyim sonra açıklama yapayım, EVET bozulabilir. Önce evlatların miras hakkı: Okuyucum kendilerinin altı kardeş olduğunu söylediğine göre babalarının olmadığını kabul ediyorum. Buna göre annelerinin vefatı ile miras altı kardeşe eşit paylaştırılması lazım.

Ancak birilerine miras payını fazla vermek isterseniz bu sistemde bir değişiklik olur, birilerinin payı büyür, birilerinin küçülür. İşte bu dengenin tümüyle ortadan kaldırılmaması yani birilerini mirastan tümden mahrum etmemek için saklı pay kuralı getirilmiştir.

Evlatların dokunulamaz payı yani saklı payı vardır. Bu, miras payının yarısıdır. Yani evladın miras paylaşımında hakkına düşen hissenin yarısını elinden alamazsın. İşte okuyucumun meselesi bu. Anne tüm malvarlığını okuyucuma bıraktığında geri kalan beş kardeş mirastan mahrum kalacak.

İşte yasa buna izin vermez, geri kalan beş kardeşin her birinin miras payının yarısı saklı pay olduğuna göre bu pay onların hakkıdır ve vasiyetname yolu ile olsun bir başka yolla olsun bu kadar pay ellerinden alınamaz. İşte okuyucumun annesinin tüm malvarlığını okuyucuma bırakması halinde okuyucum diğer kardeşlerin saklı pay itirazı ile karşılaşabilecektir.

Dikkat ederseniz karşılaşabilecektir diyorum, mutlaka karşılaşır demiyorum. Zira bu saklı paya sahip olmak için kardeşlerin dava açması gerekecektir. Kardeşler annelerinin son isteğine saygı duyup bu konuda bir itirazda bulunmaz ve dava açmazsa bu vasiyet uygulanır. Ancak itiraz halinde kardeşlerin hakları teslim edilir. İşte bunun için diğer kardeşlerin itirazı ile karşılaşabilecektir diyorum. Konu talebe bağlı kalacaktır.


Geri Dön