20 / 04 / 2024

Veraset ve İntikal Vergisi muafiyeti 2021!

Veraset ve İntikal Vergisi muafiyeti 2021!

Miras kalan vatandaşlar, intikal eden bu miras için vergi ödüyor. Peki, mirasçıların 2021 yılında ne kadar vergi ödemesi gerekiyor? Kimler vergi mükellefi? İşte Veraset ve İntikal Vergisi muafiyeti 2021...



Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlığı olan kişilere ait mallar ile Türkiye’deki malların veraset (mirasçılık) yoluyla ya da ivazsız (hibe/karşılıksız) olarak herhangi bir şekilde bir kişiden diğer kişiye intikal etmesi durumunda vergi ödenmesi gerekiyor.

Veraset halinde intikal eden varlıkların değeri, istisna haddinin altında kalsa dahi beyanname verilmesi şartı aranmıyor. Muristen mirasçılara veraset haliyle hiçbir mal intikal etmediği takdirde bir dilekçe ile ilgili vergi dairesine bildirilmesiyle vergi beyannamesi verilmiyor.

Veraset ve İntikal Vergisi muafiyeti 2021!

Veraset ve İntikal Vergisi muafiyeti 2021

Mirasçıların 2021 yılında ne kadar vergi ödemesi gerekiyor? Kimler vergi mükellefi? İşte Veraset ve İntikal Vergisi muafiyeti 2021...

- Miras yoluyla elde edilen ev eşyaları ve aile hatırası olan kabul edilen tablo, madalya gibi mallar,
- Çocuklar ile eşten her birine düşen miras paylarının 2020 yılı itibariyle 306,603 TL’si, yalnızca eş olması durumunda miras payının 613,582 TL’si, (Şehit yakınlarına bu tutarının bir katı daha fazla istisna tutarı sağlanır)
- Karşılıksız, hibe yoluyla verilen intikallerin ve şans oyunlarında kazanılan ikramiyelerin 7,060 TL’si,
- Tüm sadakalar,
- Örf ile adete uygun olarak verilen geleneksel hediye ve cihazlar (gayrimenkuller hariç),
- Dul ve yetimlere bağlanan aylıklar, toptan yapılan ödemeler ve ikramiyeler,
- Emekli ikramiyeleri,
Bakanlar Kurulunca sağlanan muafiyetler (Ticari plaka sahiplerine dağıtılan tutarlar, vergi muafiyeti tanınan vakıflara sağlanan mallar vb.) en önemli istisnaları oluşturur.

Veraset ve İntikal Vergisi muafiyeti 2021!

Veraset ve İntikal Vergisi ödeme 2021

Miras vergisi ödemeleri her yıl düzenli olarak iki eşit taksit halinde gerçekleşiyor. Veraset ve intikal vergisinde ilk taksitler Mart ayı içerisinde, ikinci taksitler Kasım ayı içinde ödeniyor.

Veraset ve İntikal Vergisi muafiyeti 2021!

Veraset ve İntikal Vergisi beyannamesi 2021

Türkiye sınırlarında yer alan malların veya Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlığı bulunan kişilere ait malların veraset yoluyla ya da herhangi bir şekilde hibe/karşılıksız olarak bir kişiden diğerine geçmesi sonucu vergi işlemi doğar. Vergi işlemi nedeniyle gerçek ya da tüzel kişiler beyanname vermekle zorunda. Türkiye sınırları içerisinde bulunan malların veya Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlığı bulunan kişilere ait malların veraset yoluyla ya da herhangi bir şekilde hibe/karşılıksız olarak bir kişiden diğerine geçmesi sonucu vergi işlemi doğar. Vergi işlemi nedeniyle gerçek ya da tüzel kişiler beyanname verilmesi şartı bulunuyor.

Veraset ve İntikal Vergisi muafiyeti 2021!

Ölüm ülkemizde olduysa: 4 ay içinde
Ölüm ülkemizde olduysa ve mükellef yurt dışındaysa: 6 ay içinde
Ölüm yabancı ülkede olduysa ve mükellef ülkemizdeyse: 6 ay içinde
Ölüm yabancı ülkede olduysa ve mükellef de o ülkedeyse: 4 ay içinde
Ölüm yabancı ülkede olduysa ve mükellef o ülke dışında farklı bir yabancı ülkedeyse: 8 ay içinde
Gaiplik durumundaysa: 1 ay içinde

Veraset ve İntikal Vergisi muafiyeti 2020!


Geri Dön