18 / 04 / 2024

Yabancı yatırımcının ilk tercihi İstanbul oldu!

Yabancı yatırımcının ilk tercihi İstanbul oldu!

Satış Çözümleri kurucusu, Motto Turkey Yönetim Kurulu üyesi Soner Keleş, yabancı yatırımcıların konut tercihinde İstanbul’un ilk sırada yer aldığını ve Türkiye’de yabancıya satılan her iki konuttan birisinin İstanbul’da yer alan konsept projelerden gerçekleştiğini belirtti.



Son yıllarda artış ivmesi gösteren yabancılara konut satışı, pandemiye rağmen yüksek seviyelerde seyretmeye devam ediyor. Türkiye gayrimenkul sektöründe mütekabiliyet yasasının çıktığı 2012 yılından itibaren uluslararası yabancı yatırımcıların ilgisi giderek artmış ve son on yıllık süreçte çok hızlı bir gelişim kaydetmiştir. Geride bıraktığımız 2021 yılında pandemiye rağmen 58 binin üzerinde konut satışı ile yabancıya satışta tarihin en yüksek yıllarından birisi olarak kayıtlara geçti. Türkiye’nin yabancıya sattığı konut adedi, Mütekabiliyet Yasasının çıkmasıyla birlikte son yıllarda hızlı bir artış gösterirken, geçtiğimiz yıl gerçekleşen konut satış adedi bir önceki yıla göre %43 artış gösterdi.

Yabancı yatırımcının ilk tercihi İstanbul oldu!

2015 yılına kadar yabancı konut yatırımcılarının tercihinde ilk sırada Antalya yer alırken son beş yıldır ise yabancıların İstanbul’u ilk sırada tercih ettiği görüldü. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre yabancıya konut satışında geçtiğimiz yılda İstanbul öne çıktı. 2021 yılında Türkiye’de yabancıya satılan konutların 26.469 adedi İstanbul’da gerçekleşti. Geçtiğimiz yılda yabancıların ilk tercihi ve en fazla konut satın aldığı il yüzde 45 in üstünde payla İstanbul oldu. Bu rakamlar ile Türkiye genelinde yabancıya satılan her iki konuttan birisi İstanbul’dan gerçekleşmiş oldu. Yabancıya konut satışında İstanbul’un ardından ikinci sırada yatırım ve tatil amacıyla tercih edilen Antalya oldu.

Yabancı yatırımcının ilk tercihi İstanbul oldu!

İstanbul’da markalı konut projeler tercih ediliyor

Pandemi süreci ile birlikte yaşanan ekonomik dalgalanma, yüksek enflasyon, toplumun alım gücündeki düşüş, inşaat maliyetlerindeki hızlı artış ve faiz oranlarındaki yüksek seyir iç piyasalarda yeni konut projelerinde olumsuz yönde baskı oluşturmaya devam ediyor. Ancak buna rağmen İstanbul konut piyasalarında yabancıların yoğun ilgisi ile müşteri talebi devam etti.  Yabancı müşterilerin özellikle ilk elden yeni konut stoklarını ve konsept projeleri tercih ettiği görüldü. 2021 yılında İstanbul’da gerçekleşen 276 bin satışın %10 yabancı uyruklu müşterilere yapıldı.  Modern ve geleneksel kültürü içeresinde barındıran Doğu ve Batı’nın orta noktasında yer alan İstanbul’un; yüksek yatırım değeri, jeopolitik konumu, doğal ve kültürel zenginlikleri, tarihi, ulaşım olanakları, eğlence hayatı, etkinlik ve kongre turizmi ile yabancı yatırımcılar için ilgi gören bir şehir olmasının yanında yeni finans merkezi olma yolunda yapılan çalışmalar ve sektör dinamikleri ile İstanbul, yeni fırsatlar barındırmaya, yabancı yatırımcılara katma değer sağlamaya devam etmektedir.

Yabancı yatırımcının ilk tercihi İstanbul oldu!

İstanbul’dan yabancıların konut tercihinde Avrupa yakasında Esenyurt, Beylikdüzü, Başakşehir, Avcılar ve Kağıthane ilk sıralarda yer alırken, özellikle son yıllarda Anadolu yakasına olan geçişin hızlanması ile birlikte artan yabancı ilgisi sonucunda Kartal, Kadıköy ve Ümraniye ilçelerinde gerçekleşen satışların yükseldiği görüldü. Özellikle bu noktada yabancı konut yatırımcılarının devem eden markalı inşaat projelerinde finansman desteği sağlarken diğer taraftan da artan döviz kurları ile birlikte hızla yükselen inşaat maliyetlerine karşın projelerde yükselen konut fiyatlarını tolere etti. Geçtiğimiz yıl yüksek inşaat maliyetleri ile birlikte artan konut fiyatlarının yabancı yatırımcı talebini azaltmadığı görüldü. İstanbul konut pazarında yabancı ilgisinin 2022 yılında da artarak devam edeceği beklenmektedir. 

Konut sektöründe 2021 yılı nasıl geçti?

Enflasyondan kaçan konuta yöneldi!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan emeklilere 2 yeni son dakika müjdesi!

Bitcoin'de 2022 yılında neler olacak?


Geri Dön