20 / 04 / 2024

Yabancıya konutta fiyat oyunu: Yeni düzenleme kapıda!

Yabancıya konutta fiyat oyunu: Yeni düzenleme kapıda!

Yabancıların karşılaşması ihtimali yüksek fiyatlandırma için getirilen değerlendirme raporu zorunluluğunda oluşan yüksek fiyat oyununa karşı gayrimenkul değerlendirmeleri artık tapu daireleri tarafından yönlendirilen uzmanlar tarafından yapılacak.



Kovid-19 salgınına rağmen 2020'yi 40 bin adedin üzerinde bir rakam ile tamamlayarak rekor kıran yabancıya konut satışıyla ilgili dikkat çeken bir adım daha atılıyor. Yeni Şafak'tan Kenan Biter'in haberine göre; Kovid-19 pandemisine rağmen geçtiğimiz yıl yabancıya yapılan gayrimenkul satışı 40 bin adeti geçerek rekor kırarken, bu satışların parasal karşılığı ise 8 milyar dolar civarında gerçekleşti.  

2018'de Türk vatandaşlığına geçişi için gerekli olan 1 milyon dolarlık gayrimenkul alım koşulunun 250 bin dolara düşürülmesinden sonra yabancıların gayrimenkul yatırımları da hızlandı.

Diğer yandan bugüne kadar 184 farklı ülke vatandaşı Türkiye'den gayrimenkul aldı, 105 farklı ülkeden 9 bin 469 kişi ise 43 farklı şehirden taşınmaz edinerek Türk vatandaşlığı aldı. Fakat yabancıya konut satışında yaşanan büyük ilgi sonrası dikkat çeken bir oyun da deşifre edildi. 

Yabancıların karşılaşma olasılığı yüksek fiyatlandırma ve inşaat sektöründeki vergi kaybının engellenmesi için yabancı ülke vatandaşlarına yapılan gayrimenkul satış işlemlerine 2019'da getirilen taşınmaz değerleme raporu şartının anlaşmalı kimi değerleme uzmanları tarafından suiistimal edildiği ortaya çıktı. 

Yabancıya konutta fiyat oyunu: Yeni düzenleme kapıda!

DEĞERLEME UZMANLARINI TAPU DAİRELERİ BELİRLEYECEK

Türkiye'den konut alacak yabancılar için gayrimenkul değerlerinin olduğundan yüksek gösterildiğinin tespit edilmesinden sonra değerleme uzmanı seçimininin artık tapu daireleri tarafından yapılmasına karar verildi. 

Bu ay sonuna kadar hayata geçirilecek düzenleme kapsamında yabancıların Türkiye'den satın alacakları gayrimenkullerle ilgili yapılacak değer tespitine yönelik raporu hazırlayacak gayrimenkul değerleme uzmanı tapu daireleri tarafından yönlendirilecek. 

Değerlendirmenin ardından hazırlanacak rapor da elden tapu dairelerine verilmeyecek, bu yöndeki tüm işlemler online kanallar aracılığıyla yapılacak. 

Yabancıya konutta fiyat oyunu: Yeni düzenleme kapıda!

3 YILDA 126 BİN ADET KONUT SATILDI

Yapılan düzenlemenin ardından yabancıya gayrimenkul satışı rekor seviyelere ulaştı. 2017 yılını 22 bin adet seviyelerinde tamamlayan yabancıya gayrimenkul satışı düzenleme ardından 2018 yılını 39 bin, 2019 yılını ise 45 bin, 2020 yılını ise (koronavirüs salgınına rağmen) 40 bin adedin üzerinde satışla bitirerek, rekor üzerine rekor kırdı.

Son 3 yıl içinde yabancıya satılan konut sayısı 126 bin adete yaklaştı. 

İLK TERCİH İSTANBUL

2020'nin verilerine göre yabancıların konut satın alırken şehir tercihi İstanbul'dan yana oldu. Geçen yıl yabancılar, İstanbul'dan 19 bin 175 konut satın alırken, bu sayı yabancılara satılan konutların yüzde 47'si oldu. 

İstanbul'u, 7 bin 735 konutla Antalya, 2 bin 746 konutla Ankara, 1.340 konutla Bursa ve 1.321 konutla Yalova izledi. 

Yabancıya konutta fiyat oyunu: Yeni düzenleme kapıda!

İRANLILAR BAŞI ÇEKİYOR

Türkiye'de en fazla konut alanlar, 7 bin 189 adetle İranlılar oldu. İranlıları, 6 bin 674 konutla Iraklılar, 3 bin 78 konutla Ruslar, 1.929 konutla Afganlar ve 1.171 konutla Kazaklar takip etti.

Yabancılar 2020'de Türkiye'den 47 bin 369 gayrimenkul aldı!

100 bin doların üzerinde gayrimenkul alan yabancıya, 5 senelik ikamet izni verilsin!

Türkiye'deki yabancı yatırımın yüzde 23,1’i vatandaşlık hakkı için!


Geri Dön