20 / 04 / 2024

Yarım kalan inşaatı tamamlayacak kredi!

Yarım kalan inşaatı tamamlayacak kredi!

Kamu bankaları, küçük işletmeleri planlayan, aynı zamanda yarım kalan inşaatları tamamlayacak düşük faizli kredi paketi üzerinde çalışmalar yapılıyor.



Merkez Bankasının faiz indirimlerinden sonra konut ve otomotivde indirimli faiz oranlarıyla kredi uygulamana başlayan kamu bankaları, yeni bir paket hazırlıyor. Türkiye Gazetesi'nden Osman Çobanoğlu'nun haberine göre; Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank, 10 işçi çalıştıran işletmeleri desteklemenin yanı sıra yarım kalan inşaatların da tamamlanmasını kapsayan paket hazırlıyor. 

Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı Alpaslan Çakar,  Ankara  Sanayi Odası (ASO) tarafından Ela Quality Resort’te düzenlenen ‘Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı’nda çalışma hakkında açıklamalar yapıldı.

Paketin istihdam amaçlı olacağını belirten Çakar “Bu paket, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından kamuoyu ile paylaşılacak. 10 ve üzeri işçi çalıştıran işletmeleri hedefleyeceğiz. Yine burada ödemesiz dönemler, makul vadeler olacak” dedi.

TEKSTİL, AYAKKABI, İNŞAAT

Çakar, paketin fiyatlamayla ilgili de cazip olacağını, ivme finansman Paketi dışındaki tekstil, ayakkabı gibi sektörleri de kapsayacağını kaydetti.

Emek yoğun sektörlerin de hedeflendiğini söyleyen Çakar “IP, çağrı merkezleri, turizm, temizlik, güvenlik gibi... İnşaatların tamamlanmasına yönelik bir opsiyon da olacak. Paketin amacı, kapasitelerin tam olarak kullanılması ve kısmen istihdamın artırılması. Yeni istihdam sağlandığında işverenlerin maliyet yükünü kısmen azaltmaya yönelik bir paket olacak” ifadesini kullandı. Vakıfbank Genel Müdür Yardımcısı Muhammet Lütfü Çelebi ise “Kur atağı yaşanan dönemde bankalar devreye girmese faizler yüzde 20-25’in altına düşmeyecekti. Kârlılığı bir tarafa bıraktık. Üreten ve katma değer sağlayanın yanında olmayı seçtik” açıklamasında bulundu.

KÂR DEĞİL ARLA, BÜTÜN SEKTÖRLERE DESTEK

Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hasan Tuncay da banka olarak KOSGEB ve Kredi Garanti Fonu (KGF) kaynaklı kredilerle KOBİ’leri desteklemeyi sürdürdüklerini anlatarak şu açıklamalarda bulundu: “İmkânları zorluyoruz. Bu seneyi kâr yılı değil, ar yılı olarak adlandırdık. İster konut ve ihtiyaç kredileri olsun, ister taşıt kredileri olsun fiyatlama son derece cazip. Sektörlerin canlanması adına elimizden gelen her şeyi yapmaya devam ediyoruz. Yeni Ekonomi Programı (YEP) ile beraber özellikle kamu bankaları olarak reel sektörün en büyük destekçisi olacağız.”

TİCARİ KREDİDE LİMİTLER ARTMALI

Antalya’da düzenlenen toplantıda, kamu bankalarının yeni dönemde hayata geçireceği yeni finansman paketleri ve ticari kart başta olmak amacıyla yeni enstrümanlar öne çıktı. ASO Başkanı Nurettin Özdebir, kamu bankalarının son dönemde ticari işletmelere 28 milyar lira, tüketicilere 17 milyar lira kredi desteği sağladığını belirterek ve ticari kredilerle ticari kredi kartı limitlerinin artırılması için çağrı yaptı. Özdebir, yüzde 5 büyüme hedefi olan Türkiye’nin reel sektörüyle, işletmeleriyle büyüyeceğini kaydediyor.

EKONOMİYE MİLYARLARCA LİRA KAYNAK SAĞLADILAR

- Ziraat Bankası, 0,49-0,69 faiz oranlarıyla verdiği otomobil kredisinde 100 milyon liralık kredi talebini karşıladı. 0,99 faiz oranıyla verdiği konut kredisine de 16 milyar liralık başvuru yapıldı, kullandırma 13 milyar liraya ulaştı.

- Halk Bankası, reel sektörü 38,2 milyar lira kredi sunuluyor. Paraf Esnaf kartla da iki milyar liralık ciroya ulaşıyor.

- Kredi Garanti Fonu, NEFES kredisi ile 27 bin işletmeye 2,6 milyar lira kredi sunuldu. Tahsili geciken alacaklar yüzde 1,8’in altında kalıyor.


 


Geri Dön