19 / 04 / 2024

Yüzde 100 yenilenebilir enerji kaynağı evlere giriyor!

Yüzde 100 yenilenebilir enerji kaynağı evlere giriyor!

Panasonic, Türkiye’de hedef büyütüyor. Panasonic Ürünleri Grubu Satış Müdürü Koray Yıldız, “Ev kullanıcıları yüzde 100 yenilenebilir enerji kaynağıyla üretimi kendisi yapacak. Bu sistem için çeşitli krediler bulunuyor” dedi.



Japon elektronik markası Panasonic ilk olarak 1918 yılında üç kişi ile üretime başladı. Neredeyse 100 yıllık bir geçmişe sahip olan marka, artık batarya ve enerji sistemleriyle dikkat çekiyor. Özellikle son zamanlarda enerji alanında birçok yeniliğe imza atan marka, 2015 yılını 8MW ile kapattı. 2016 ilk çeyrek rakamlarına göre Türkiye için 12MW’lık güç tedariki yapacaklarını söyleyen Panasonic Ürünleri Grubu Satış Müdürü Koray Yıldız, enerji pazarının çok hızlı büyüdüğü ve yıl ortasına kadar bu rakamların ortasına çıkacaklarını ifade etti.


YÜZDE 27 FAZLA ÜRETİM

Yıldız, konvansiyonel poly panellerinin piyasadaki panellere göre yüzde 25 daha az yer kapladığını belirtti. Yıldız, “Bu sayede hem sistem maliyeti düşmekte hem de çatı üzerine binen yük azalmaktadır. Poly panellere göre Panasonic HIT panellerimiz yüzde 27 daha fazla enerji üretmektedir. Son olarak bu yıl başladığımız bir uygulama sayesinde 15 yıl ile piyasadaki en uzun fiziki ürün garantisini veriyoruz. Küçük bir örnek vermek gerekirse hatalı ürün nedeniyle garanti kapsamında değişiklik yaptığımız ürün adedi, otomotiv sektöründeki hava yastığı değişim oranından bile daha düşük diyebilirim” dedi.


GÜNEŞ PANELİNDE REKOR

Piyasada, poly, mono, ince film gibi teknolojilerin yer aldığını söyleyen Yıldız, Panasonic’in HIT teknolojisi kullandığını vurguladı. Yıldız, “Şu an güneş panelinde yüzde 23,8 ve güneş hücresinde yüzde 25,6 dönüşüm verimliliği değeri ile her iki kısım için de dünya rekorunu elimizde bulunduruyoruz.


Bu değerler tabii ki hücre üretimi dahil tüm üretim safhalarının yüzde 100 Panasonic tarafından ve Panasonic kalitesi ile üretilmesinden kaynaklanıyor” dedi. Güneşten ya da diğer başka bir yenilenebilir enerji kaynağından elde edilebilecek enerjilerin depolanabileceğini vurgulayan Yıldız, 2018 ile birlikte depolama ürünlerinin Türkiye’de yer alçağını ifade etti.


60 AYDA GERİ DÖNÜŞ MALİYETİ

Panasonic HIT güneş panellerinin birçok fabrikanın enerji ihtiyacını fazlasıyla karşılayabildiğini söyleyen Yıldız, “Finansman maliyetinden arındırdığınızda ortalama 1MWp bir sistem için 60 ile 70 ay arasında değişen bir geri dönüş maliyeti var” dedi. Yıldız, ev kullanıcıları için ise şöyle konuştu: “Ev kullanıcıları için artık elektrik faturası ödememelerini sağlayacak sistemler kullanılabiliyor. Kullanıcılar elektriğin tamamını kendisi üretip, yüzde 100 yenilenebilir enerji kaynağı kullanabilir. Buradaki ana etken, çatılarının müsait olması ya da böyle bir yatırım için son kullanıcının finansman desteği alabilmesi. Bu tip çalışmalar için bankaların çeşitli kredi destekleri bulunuyor. Şu an için çok fazla görülmese de ileride bu tip müstakil ev kullanıcılarının çoğalacağına inanıyorum.”


TÜRKİYE ÖNCELİKLİ PAZAR

Koray Yıldız, “Türkiye pazarı gelişmekte olan piyasalar içinde bizim için en önemli yere sahip olan iki pazardan biri. Bu sebepten dolayı Panasonic Eco Solution grubu Türkiye ve Hindistan’ı güneş enerjisi alanında odak pazarlar olarak tanımlıyor. Dışarıya bağlı olan enerji ihtiyacı, Türkiye’nin enerji üzerindeki politikaları ve pazarın bu konudaki motivasyonu bize bu pazara girmek için yeterli nedeni sundu” dedi.



Ali YILDIRIM/Karar


Geri Dön