24 / 04 / 2024

Ziraat Bankası, Göktürk'teki araziyi Demirören Holding'e kiraladı iddiası!

Ziraat Bankası, Göktürk'teki araziyi Demirören Holding'e kiraladı iddiası!

Demirören Holding’in, Ziraat Bankası’ndan çektiği milyonlarca dolarlık kredi karşılığı ipotek ettirdiği İstanbul Göktürk Kemer Country’deki golf sahası arazilerinde yeni bir gelişme ortaya çıktı.



Ziraat Bankası ile Demirören Holding arasındaki kredi olayında yeni bir gelişme yaşandı. Cumhuriyet Gazetesi'nden Hazal Ocak'ın haberine göre; Demirören Holding’in, Ziraat Bankası’ndan çektiği milyonlarca dolarlık kredi karşılığı ipotek ettirdiği İstanbul Göktürk Kemer Country’deki golf sahası arazilerinde yeni bir gelişme ortaya çıktı.

Demirören Holding, Ziraat Bankası’ndan 300 milyon dolar ve 1 milyar 118 milyon TL krediye karşılık söz konusu golf sahalarının yer aldığı arazilere ipotek koydurdu. İpotek yapılmasından kısa bir süre sonra 4 Eylül 2018 tarihinde araziler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından imara açıldı. Bakanlık tarafından hazırlanan imar planlarıyla alana ortalama 200 metrekarelik 306 konut inşa edilmesine imkan sunuldu. Konut inşa edilmesi planlanan alan yaklaşık 26 futbol sahası büyüklüğündeydi.

Ziraat Bankası, Göktürk teki araziyi Demirören Holding e kiraladı iddiası!

ARAZİLER ZİRAAT’A GEÇMİŞTİ

Bölge sakinleri, bakanlığın kararıyla ilgili pek çok dava açtı. 2019'da açılan davada mahkeme, planın iptali kararını aldı. Bakanlık, planda bazı düzenlemeler gerçekleştirdi ve yeniden askıya çıkardı. Bölge sakinleri, bu plana karşı da dava yoluna gitti. Bu sırada Demirören’e ait söz konusu ipotekli araziler, çekilen kredinin ödemelerinin yapılmaması sebebiyle Ziraat Bankası’na devredildi. Bakanlığın söz konusu arazileri imara açan planıyla ilgili yürütmeyi durdurma kararı alınmışken Ziraat Bankası, arazileri sitesinden 20 Şubat 2020 tarihinde satışa sundu. Toplam 21 arazi için Ziraat Bankası'nın sitesinde ilanlara yer verildi. İlanların açıklamalarında arazilerin çoğunluğunun “konut” alanında olduğu belirtildi. Araziler için on milyonlarca TL bedel belirlendi. Bölge sakinleri, bankaya bir ihtarname çekti ve satışı durdurdu. İBB, mahkeme kararı çerçevesinde bölge halkına hizmet sunacak şekilde açık yeşil alan olarak değerlendirilmesi için Kemer Country yerleşkesi içindeki bu arazilerle ilgili yeni bir imar planı hazırladı ve 9 Haziran günü askıya çıkardı. İBB, yeni imar planıyla arazileri yeniden özel spor alanı kapsamına dahil etti. Ziraat Bankası ise İBB’nin hazırladığı yeni plana itiraz etti.

TAPUYA ŞERH DÜŞÜLDÜ

Ziraat Bankası tarafından bu arazilerin devralınma sebebi merak ediliyordu. Alınan bilgilere göre banka, golf sahalarının olduğu toplam sekiz parseli Demirören’lerin yönetim kurulunda bulunduğu Kemer Yapı ve Turizm A.Ş.’ye 23 Ekim 2019'da beş seneliğine kiraladı. Her bir parselin tapusuna beş yıllığına söz konusu şirkete 1 milyon 875 bin TL bedelle kiralandığıyla ilgili 5 Şubat 2020'de şerh düşüldü. Bankanın golf sahalarının yer aldığı toplam sekiz parseli 15 milyon TL'ye arazilerin eski sahibi Demirören’e kiraladığı ortaya çıktı.

Demirören'in Göktürk'teki arazilerinin imar planları iptal edildi!


Geri Dön