23 / 04 / 2024

Depozito ücreti nedir?

Depozito ücreti nedir?

Kiralama işlemleri sırasında, ev sahibinin kiracısından aldığı depozito ücreti nedir? Depozito ücreti ne kadar? Depozito bedeli ne zaman geri iade ediliyor? İşte depozito ücreti ile ilgili merak ettikleriniz...



Depozito ücreti nedir?

Ev sahibinin, kiracısından ilk aşamada talep ettiği masraflar arasında "depozito ücreti" de yer alıyor. Depozito bedeli, kiracının ev sahibine güvence vermesi için ödediği paraya deniyor.


Söz konusu depozito, kira sözleşmesinde yer alan hükümlere uyulması ve kira borcunun olmaması halinde, sözleşme süresinin son bulması ile, ev sahibi tarafından kiracısına geri iade ediliyor.


Ancak, kiraya konu olan gayrimenkul alındığı gibi teslim edilmemişse ya da son kira borcu ödenmemişse, bu giderler depozito ücretinden düşülüyor. Kira depozitosu ile ilgili hükümler, Türk Borçlar Kanunu kapsamında düzenleniyor. Kanuna göre, depoziyo ücreti 3 aylık kira bedelini aşamıyor.


Depozito bedeli damga vergisi

Depozito ile ilgili merak edilen hususlar arasında "depozito bedeli damga vergisi" bulunuyor. Bu ücret, kira bedeli olmadığı için damga vergisine tabi tutulmuyor.



Kiracı Depozito Kanunu!
Kiracı hangi şartlarda depozitosunu geri alamaz?





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön