28 / 03 / 2024

Emlak vergisi cezası nedir?

Emlak vergisi cezası nedir?

Emlak vergisinden muaf olmayıp vergisini zamanında ödemeyen mükelleflere emlak vergisi cezası uygulanıyor. Peki emlak vergisi cezası nedir? Emlak cezası için bir indirim var mıdır? sorularının cevapları haberimizde..



Bina, iş yeri, arsa ve arazi gibi taşınmazlara sahip, emlak vergisi muafiyet durumundan yararlanmayan herkes devlete emlak vergisi ödemekle yükümlüdür. Peki ödenmediği takdirde emlak vergisi cezası nedir? 


Emlak vergisi borcunu zamanında ödemeyen mükellefler, geciken her ayın taksit borcu için 6183 Sayılı Kanun hükmüne göre tespit edilen oranda gecikme cezası ödemek zorunda kalıyor. 2013 yılı içerisinde geciktiren mükellefler, gecikmenin olduğu her ay için yüzde 1.40 oranında gecikme zammı ödemesi gerekiyor.


Emlak vergisi ceza indirimi var mı?


Emlak vergisi cezası indirimi Vergi Usül Kanunu'nda da yer aldığı gibi mümkün olabilir. Peki ceza indirimine tabi olmak için ne gereklidir? Vergi Usül Kanunu madde 376'da da belirtildiği üzere mükellefin kesilen cezaya itiraz etmeksizin kabul ederek ve ödemek üzere; emlak vergisi ceza indirim dilekçesi ile iyi niyetini göstermesi halinde verilecek cezaya indirim yapılabiliyor.



Emlak Vergisi hangi tarihlerde ödenmektedir ?


Emlak vergisi 1. taksiti Mart-Nisan-Mayıs ayının sonu, 2. taksiti Kasım ayının sonuna kadar 2 eşit taksitte ödenir. (İsteyen mükellefler vergilerinin tamamını 1. dönemde ödeyebilirler) 



Emlak vergisi nasıl ödenir?

Emlak vergisi muafiyeti nasıl olur?

Emlak vergisi oranları!


Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com


Geri Dön