20 / 04 / 2024

Emlakçı kapora iadesi!

Emlakçı kapora iadesi!

Bir emlak satın almaya karar verip emlakçıya kapora ödediğiniz bir emlağın satışının iptal olduğunu farz edelim. Bu durumda emlakçı kapora iadesi mümkün mü? Yanıtı haberimizde...



Emlakçı kapora iadesi!

Emlakçıya verilen kaporanın, söz konusu satışın iptal olması halinde mümkün olabiliyor mu, sorusunun iki yanıtı bulunuyor. Bu sorunun yanıtı satış iptalinin sebebinin alıcıdan mı yoksa satıcıdan mı kaynaklandığı ile ilişkin olarak karşımıza çıkıyor.


Alıcının emlakçıya ödediği kaporanın iadesi ancak, satıcının söz konusu gayrimenkulü satmaktan vazgeçmesi halinde mümkün olabiliyor. Ancak, bu hususta da sorun yaşamamak için, önceden alıcı satıcı ve emlakçı arasında emlakçı kapora sözleşmesinin imzalanması faydalı oluyor. Aksi halde, satıcıdan kaynaklanan bir iptalin olması halinde de kimi emlakçılar kaporanın yandığını söyleyebiliyor.


Emlakçı kapora iadesi nin mümkün olmadığı durum ise, alıcıdan kaynaklanan bir iptalin olması halinde söz konusu oluyor. Bu durumda, alıcı ilgili gayrimenkulün diğer alıcılarını kaybettirmesi nedenli ile kaporasını geri alamıyor.


Konu ile ilgili hükümler Borçlar Kanunu’nda yer alıyor. Buna göre taraflardan alıcı, bu emlağı almaktan vazgeçtiği taktirde, verdiği kaparoyu geri alamayacaktır. Satıcı bu emlağı satmaktan vazgeçerse, kaparoyu iade edecek ve kaparo miktarı kadar daha tazminat ödeyecektir.





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön