28 / 03 / 2024

Gayrimenkul miras hukuku!

Gayrimenkul miras hukuku!

Gayrimenkul miras hukuku, ölen kişinin eşi ve çocuklarının sağ olduğu durumlarda paylaşım açısından önem taşıyor. Gayrimenkulün mirasçılar arasında paylaştırılmasını miras hukuku düzenliyor. Buna göre mirasçılara düşecek pay aşağıda yer alıyor...




Gayrimenkul miras hukuku!


Ölen kişinin bıraktığı miras arasında ağırlıklı bölüm, gayrimenkul olabiliyor. Bu durumda da gayrimenkul miras hukuku devreye giriyor. Gayrimenkulün mirasçılar arasında paylaştırılmasını miras hukuku düzenliyor. 


Normal koşullar altında, ölen kişinin eşi ve çocuğu ya da çocukları olabiliyor. Çocuk sayısı kaç olursa olsun, eşe intikal eden miras hissesi, toplam mirasın dörtte biri oluyor. Çocuğa ya da çocuklara da dörtte üçü intikal ediyor.


Bir çocuksa dörtte üçü, iki çocuksa sekizde üçü bir çocuğa, sekizde üçü ise diğer çocuğa, sekizde iksi de eşe intikal ediyor. Üç çocuk varsa, eş dahil her birine dörtte bir miras payı kalıyor.


Gayrimenkul miras hukukunda mirasın reddi şöyle oluyor:


Gayrimenkulü olanın ölümü halinde, ölenin borcu daha fazlaysa, ölüm tarihinden itibaren üç ay içinde mirası reddetmek mümkün olabiliyor. Bu süre içinde reddedilmediği takdirde, miras mirasçı tarafından kabul edilmiş oluyor. Ancak mirası reddeden kişi, ölen kişiden bağlanacak olan dul ve yetim aylığını alabiliyor. 


Gayrimenkulü olanın ölümü halinde, mirasçılar dört ay içinde veraset ve intikal vergisi beyannamesi verecekleri için bu süre dolmadan sulh hukuk mahkemesine başvurup veraset ilamı yani kimlerin ne oranda mirasçı olduklarını gösteren mahkeme kararı almaları gerekiyor.


Ölüm nedeniyle intikal eden miras üzerinden, mirasçılar beyanname verip veraset ve intikal vergisi ödüyorlar. Duruma göre de ödemiyorlar.


2011 yılında, mirasçılara uygulanacak “istisna tutarı” ve “tarife” yeniden belirlendi. Buna göre;


1) Menkul ve gayrimenkul mallardan (borçlar düşüldükten sonra), evlatlıklar da dahil olmak üzere füruğ (altsoy yani bir kimsenin çocukları, onların çocukları, onların da çocukları) ve eşten her birine isabet eden miras hissesinin 2011 yılında 118 bin 438 TL'si veraset ve intikal vergisinden müstesna.


İlginçtir çocuk, torun hatta torunun torunu bile 118,4 bin TL'lik istisnadan yararlanabilmesine karşılık; anne, baba ve kardeş yararlandırılmıyor. Çünkü yasa böyle!..


2) Füruğ bulunmaması halinde, eşe isabet eden miras hissesinin 2011 yılında, 237 bin 018 TL'si veraset ve intikal vergisinden müstesna tutulacak.


Veraset ve İntikal Vergisi hesaplanırken;


- Önce her mirasçıya isabet eden miras payının tutarı belirleniyor.


- Sonra her birinden ayrı ayrı “istisna tutarı” düşülüyor.


- Kalan tutarın vergisi, (yüzde 1'den başlayıp 10'a kadar çıkan) tarifeye göre hesaplanıyor.



Miras hukuku saklı pay!
Miras hukukunda eşin durumu!
Miras hukukunda alt soy!
Miras hukukunda aile konutu!
Miras hukuku boşanma!
Miras hukuku davaları!
Feraiz miras hukuku!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön