20 / 04 / 2024

Kat irtifakı daire krediye uygun mu?

Kat irtifakı daire krediye uygun mu?

Kat irtifakı; bir arsa üzerinde ileride kat mülkiyetine konu olmak üzere yapılacak veya yapılmakta olan yapının bağımsız bölümleri için kurulan hakka deniyor. Peki, kat irtifakı daire krediye uygun mu?



Kat irtifakı daire krediye uygun mu?

Kat irtifakı; Bir arsa üzerinde ileride kat mülkiyetine konu olmak üzere yapılacak veya yapılmakta olan bir veya birden çok yapının bağımsız bölümleri için o arsanın maliki veya ortak malikleri tarafından kurulan hakka deniyor.


Kat mülkiyeti ise, inşaatı tamamlanmış ve iskan belgesine sahip yapılar üzerinde yapılan satışlarda kazanılan mülkiyet hakkını ifade ediyor.


Ancak kat irtifakında yukarıda da belirttiğimiz gibi, yapı inşaat halinde iken yapılan satıştan dolayı kazanılan mülkiyet hakkı türüdür. Bu nedenle kat mülkiyetine sağlanan bazı haklar kat irtifakına sağlanmıyor.


Örneğin, elektrik ve su gibi abonelikler mesken veya işyeri aboneliğinden değil şantiye aboneliğinden veriliyor. Peki, kat irtifakı daire krediye uygun mu?


Kat irtifaklı ev, resmi olarak inşaat halinde gözüken ve iskan belgesi olmayan ev oluyor. Bu nedenle bu yapılarda yapılan satışlarda dairenin değil arsa hissesinin satışı gerçekleşmiş oluyor. 


Bir diğer ifade ile iskanı olmayan ev satışında alıcıya verilen tapu, kat irtifaklı tapu/arsa tapusu oluyor. 



Kat irtifaklı daire satışı nasıl olur?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön