25 / 04 / 2024

Kira ödemeyen kiracı nasıl çıkarılır?

Kira ödemeyen kiracı nasıl çıkarılır?

Kiracı, kira bedelini zamanında ve eksiksiz bir şekilde ödemekle yükümlü oluyor. Ancak taşınmazını kiraya veren mal sahipleri, kira ödemeleri konusunda zaman zaman sıkıntı yaşayabiliyor. Peki, kira ödemeyen kiracı nasıl çıkarılır?



Kira ödemeyen kiracı nasıl çıkarılır?

Kiracı, kiraladığı taşınmaz malıb kira bedelini zamanında ve eksiksiz bir şekilde ödemekle yükümlü oluyor. Borçlar Kanunu gereğince; Kiracının, aksine sözleşme ve yerel âdet olmadıkça, kira bedelini ve gerekiyorsa yan giderleri, her ayın sonunda ve en geç kira süresinin bitiminde ödemesi gerekiyor.


Ancak mesken veya işyerini kiraya veren mal sahipleri, kira ödemeleri konusunda zaman zaman sıkıntı yaşayabiliyor. Kira borcunun geç ödenmesi veya hiç ödenmemesi kanunen tahliye sebebi olarak nitelendiriliyor.


Bilindiği üzere mal sahipleri kiracılarını her istediği zaman çıkaramıyor. Ancak, kanunda belirtilen haklı nedenlerin söz konusu olması halinde kiracının tahliyesini isteyebiliyor. Peki, kira ödemeyen kiracı nasıl çıkarılır?


Kiracının temerrüdü

MADDE 315- Kiracı, kiralananın tesliminden sonra muaccel olan kira bedelini veya yan gideri ödeme borcunu ifa etmezse, kiraya veren kiracıya yazılı olarak bir süre verip, bu sürede de ifa etmeme durumunda, sözleşmeyi feshedeceğini bildirebilir.


Kiracıya verilecek süre en az on gün, konut ve çatılı işyeri kiralarında ise en az otuz gündür. Bu süre, kiracıya yazılı bildirimin yapıldığı tarihi izleyen günden itibaren işlemeye başlar.


Kira artışı kanunu!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön