19 / 04 / 2024

Köysel dönüşüm nedir?

Köysel dönüşüm nedir?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen kentsel dönüşüm çalışmalarının ardından köylerde de dönüşüm yapılacağı açıklandı. Peki köysel dönüşüm nedir? Köysel dönüşüm nasıl yapılacak? Köysel dönüşüm özellikleri nelerdir?



Köysel dönüşüm nedir?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen kentsel dönüşüm çalışmaları dahilinde, kentteki sorunlu alanların belirlenip, sağlıklı ve de yaşanılabilir hale getirilmesi amacı ile yeniden yapma veya sağlıklı hale getirmek için uygulama yapılıyor.


Şehirlerde yürütülen bu projenin ardından, yeni proje olarak karşımıza "Köysel Dönüşüm" projesi çıktı. Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin açıklamalarına göre ileriki yıllarda köylerde de dönüşüm başlatılacak. Peki söz konusu köysel dönüşüm nedir? Köysel dönüşüm nasıl olacak?


Köysel dönüşüm projesi özellikleri..

Köylerde yapılacak dönüşümün; o yörenin mimarisine uygun bir şekilde yapılması hedefleniyor. Bu nedenle yöresel alanlarda yapılacak olan bu projelerin inşaat aşamasında yöresel inşaat malzemesi kullanılması planlanıyor.


Sadece binalarla sınırlı kalmayan köysel dönüşüm projesinde, ambar olarak kullanılan serenderlerin ve köy konaklarının da bu kapsamda aslına uygun bir şekilde inşa edilmesi ve yapılacak olan dönüşümde o yörenin kimliğine ve dokusuna aykırı adımlar atılmaması hedefleniyor. 


Yörenin ihtiyaçlarına yönelik olarak yapılacak dönüşüm çalışmaları kapsamında köylerde ve yörelerde yaşayanlara daha güvenli ve sağlıklı binaların yapılması amaçlanıyor.


Köysel dönüşüm için hazırlıklar başlıyor!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön