20 / 04 / 2024

Yeni malikin hakları!

Yeni malikin hakları!

Eski bir malikten ev aldığınızı ve yeni malik sıfatı kazandığınızı farz edelim. Bu durumda, malik olarak apartmanda bazı hak ve sorumluluklarınız bulunuyor. Peki yeni malikin hakları nelerdir?



Yeni malikin hakları!

Eski bir malikten ev aldığınızı ve yeni malik sıfatı kazandığınızı farz edelim. Bu durumda, malik olarak apartmanda bazı hak ve sorumluluklarınız bulunuyor. Peki yeni malik hakları nelerdir?


Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince, yeni malik olarak apartmandaki hak ve sorumluluklarınız mülkiyetin devralındığı tarihten itibaren başlıyor.


Buna göre yeni malikin sorumlulukları arasında eski malike ait olan birtakım borç ve giderler yer almıyor. Çünkü borçlu olan ev değil kat maliki olup; Dolayısıyla yeni kat malikinden eski kat maliki borcu nu istemek kanunen dayanağı olmayan bir durum olarak karşımıza çıkıyor.


Bunun dışında kanun ve yönetmeliklerde belirtilen tüm hak ve sorumluluklar yeni malikin hak ve sorumlulukları oluyor.


Evde kiracı olması halinde yeni malik hakları..

Kiradaki evin herhangi bir sebeple el değiştirmesi halinde, yeni malik kira sözleşmesinin tarafı oluyor.


Kira Kanunu olan Borçlar Kanunu hükümlerine göre, kontratı bitmeden evin satılması halinde ev sahibinin kiracıya en geç 6 ay sonra evi boşaltması gerektiğini bildiren bir ihtarname çekmesi gerekiyor. 


Eğer ev sahibi bu ihtarnameyi çekmezse kira kontratı aynen devam ediyor. Ayrıca, konutu satın alan yeni ev sahibinin bu eve ihtiyacı olduğunu kanıtlaması gerekiyor. Aksi takdirde yeni ev sahibi kiracısından evi tahliye etmesini isteyemiyor.


Eğer ev sahibinin aynı belediye sınırları dahilinde başka bir evi varsa, mahkemeye yeni satın aldığı eve acil ihtiyacı olduğunu kabul ettirmesi zorlaşacaktır.  


Yeni ev sahibinin ihtiyacı olması halinde ihtarname çektikten 6 ay sonra kiracı evi boşaltmamışsa, ev sahibi dava açabiliyor.


Kiracının ev sahibi değişirse ne olur?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön