27 / 04 / 2024

10 yıllık kiracıyı çıkarma şartları!

10 yıllık kiracıyı çıkarma şartları!

1 Temmuz 2014 tarihinden itibaren geçerli olan uygulamada 10 yıllık kiracılar herhangi bir gerekçe gösterilmeden tahliye edilebiliyor. Peki, 10 yıllık kiracıyı çıkarma şartları nelerdir?



10 yıllık kiracıyı çıkarma şartları!

Mesken ve işyeri kiralamalarında taraflar arasında süreli ya da süresiz bir sözleşme imzalanıyor. Genellikle senelik olarak hazırlanan kira sözleşmelerinin sene sonunda yenilenmesi halinde sözleşmeler süresiz olma niteliğini kazanıyor.


Bu halde, ancak sözleşme süresinin bitmesine yakın dönemde taraflar geçerli bir sebebe sahipse sözleşmeyi feshedebiliyor.


Örneğin kiracı için kiralananda kalmak çekilmez bir hal yaratıyorsa veya mal sahibi kirasını zamanında alamıyorsa sözleşmeyi feshetme hakkına sahip olmuş oluyor.


Haklı neden olmaksızın kiracı taşınmazdan tahliye edilemiyor. Ancak Borçlar Kanunu kapsamında yer alan ve 1 Temmuz 2014 tarihinden itibaren geçerli olan uygulamada 10 yıllık kiracılar herhangi bir gerekçe gösterilmeden tahliye edilebiliyor. Peki, 10 yıllık kiracıyı çıkarma şartları nelerdir?


10 yıllık kiracıyı çıkarma şartları:

10 yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.


Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler.


Genel hükümlere göre fesih hakkının kullanılabileceği durumlarda, kiraya veren veya kiracı sözleşmeyi sona erdirebilir.


Kat mülkiyetinde kiracı hakları nelerdir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön