19 / 04 / 2024

3. çeyrek büyümesine gayrimenkul dopingi!

3. çeyrek büyümesine gayrimenkul dopingi!

Türkiye’nin üçüncü çeyrek büyümesi yüzde 6.7 oldu. Bu büyüme bekleniyordu çünkü arsa, arazi ve konut satışlarında ve fiyatlarında rekor kırıldı.



Türkiye’nin üçüncü çeyrek büyümesi yüzde 6.7 oldu. Bu büyüme bekleniyordu çünkü arsa, arazi ve konut satışlarında ve fiyatlarında rekor kırıldı.

Habertürk Gazetesi köşe yazarı Abdurrahman Yıldırım, bugünkü köşesinde Türkiye'nin üçüncü çeyrek büyümesini kaleme aldı. 

İşte Abdurrahman Yıldırım'ın 'Büyümede en kritik iki çeyrek' başlıklı yazısı...

Türkiye’nin üçüncü çeyrek büyümesi yüzde 6.7 açıklandı. Beklenen bir büyümeydi.

Çünkü onca arsa, arazi, konut satıldı. Hem satış hem fiyat rekorları kırıldı.

Enflasyon düzeyinde veya altında kredi faizleri tüketici için elbette çok cazip. Özellikle konutta. Parası olan parasını koydu, üzerine kredi aldı. Olmayan kredi kullandı.

-Bir de bankada parası veya finansal varlığı olanların yarattığı hareket var. Faizlerin negatif olacağını tahmin eden ve gören bu kesim hazırlığını önceden yaptı ve alternatif alanlara yöneldi.

-Parasını borsaya, altına, dövize kaydıranlar oldu. Altın ithalatının 23 milyar doları bulmasının nedeni bu. Döviz hesaplarının da 228 milyar dolarla rekoru çıkması yine aynı nedenden. Elde ettikleri getirileri de enflasyonu 2’ye 3’e katlayacak şekilde gerçekleşti.

-Ayrıca negatif faize razı olmayanların bir kısmı dayanıklı tüketime yöneldi. Özellikle gayrimenkule ve otomobile. Konut fiyatlarında son bir yıllık artışın yüzde 27’yi bulması bu alana yatırım yapanları da karlı çıkardı. 

Frene basılmış olmasına karşılık büyüme azalarak da olsa son çeyrekte sürüyor. Konut satışları, otomobil satışları devam ediyor. 

2020 Ekim'de 25 bin 566 adet satıldı!

İlk 10 ayda 1 milyon 280 bin konut satıldı!

2020 Ekim'de 119 bin 574 konut satıldı!

2020'nin ilk 9 ayında yüzde 34 arttı!


Geri Dön