25 / 04 / 2024

Bitcoin 2050'de doların yerini alacak!

Bitcoin 2050'de doların yerini alacak!

Önce Tesla ardından Amazon’dan gelen kurumsal dopingle son bir aydır volatilitesi yeniden yüksek seyreden Bitcoin, 40 bin dolar destek bariyerini geçmede güçlük çekse de, Bitcoin’in geleceğiyle ilgili güçlü öngörüler geliyor.



Önce Tesla ardından Amazon’dan gelen kurumsal dopingle son bir aydır volatilitesi yeniden yüksek seyreden Bitcoin, 40 bin dolar destek bariyerini geçmede güçlük çekse de, Bitcoin’in geleceğiyle ilgili güçlü öngörüler geliyor.

Dünya Gazetesi'nden Deniz Kılınç'ın haberine göre; Amazon’un alışveriş platformundaki ödemelerde Bitcoin kabul edeceği iddialarıyla 15 Haziran tarihinden bu yana ilk defa 40 bin dolara ulaşan kripto paraların belirleyicisi, bir grup uzmana göre sene sonunda 66 bin dolara ulaşabilir ve hatta 30 sene gibi kısa bir sürede doların yerini alabilir. Bu öngörülere karşın başta Çin ve ABD olmak üzere hükümetlerin kripto para yaptırımları ve merkez bankalarının kendi dijital paraları ise kripto paralara risk oluşturmayı sürdürüyor. Diğer taraftan, kripto paraların geleneksel finansal sistemde meydana getirebileceği olası riskler de hala otoriteler arasında tartışmalara neden oluyor.

Bitcoin 2050 de doların yerini alacak!

Bazı ülkelerin ana para tercihi olacak

Thomson Reuters teknoloji uzmanı Joseph Raczynski, Bitcoin’in potansiyelinin yatırımla sınırlı kalmadığını düşünenlerden oldu. “Bazı ülkeler, Bitcoin’i ana fiat para olarak kullanacak” diye konuşan Raczynski, Bitcoin’in 2025'te 150 bin dolara çıkarak doları alt edeceğini dile getiriyor: 

“Sabit sirkülasyon ve transfer kolaylığıyla Bitcoin, ‘bankasız’ bir modele geçişte bu ekosisteme iyi hizmet edecek.”

Raczynski’ye paralel, Arcane Crypto analisti Vetle Lunde de Bitcoin’e inanan kişilerden oldu. Bitcoin’in 2021 yılında 120 bin, 2025’te 300 bin ve 2030 yılında 500 bin doları göreceğini öngören Lunde, “Bitcoin kurumsallaşmasının tam ortasındayız. Gün geçtikçe daha fazla fon bu alanda faaliyet gösteriyor, ülkeler Bitcoin’i fiat para olarak kabul ediyor ve birkaç borsada listelenen şirketlerin Bitcoin satın almaya başladığını görüyor. Bu eğilimin gelecekte de devam edeceğine inanıyorum” açıklamasında bulundu.

Bitcoin 2050 de doların yerini alacak!

“Bitcoin merkez bankası kripto paralarına yenilecek”

Çeşitli alanlarla karşılaştırma hizmeti sağlayan Finder tarafından hazırlanan bir ankette, katılımcıların yüzde 54’ü Bitcoin’in doların yerini alabileceği düşünse de aralarında Western Australia Üniversitesi Profesörü Lee Smales’in yer aldığı yüzde 44’lük bir kesim Bitcoin’in küresel finans sisteminin belirleyicisi olamayacağına dikkat çekiyor. Kripto para birimlerinin merkez bankası dijital para birimleri (CBDC) karşısında şansı olmadığını dile getiren Smales, “Eninde sonunda Bitcoin ve diğer birçok kripto para biriminin CBDC’lere yenileceğini ve birçoğunun on yıl sonunda yok olacağını düşünüyorum” dedi.

Bitcoin 2050 de doların yerini alacak!

Elizabeth Warren kripto yaptırımları için harekete geçmek istiyor

Kripto para birimlerinin kurumsal bilinilirliğinin yükselmesine karşın otoriteler henüz piyasaya tam anlamıyla ısınmış sayılmaz. ABD Senatosu Bankacılık Komitesi’nde salı günü gerçekleştirilen bir oturumda yaptığı açıklamalarda Senatör Elizabeth Warren, “Finansal sistemimizi bir grup süper madenciler için terk etmek bana doğru gelmiyor” diye konuştu ve Hazine Bakanı Janet Yellen’a yazdığı mektupta da kripto paraların regülasyonu için bir çerçeve hazırlanması çağrısı yaptı. Kripto paraların ölçülebilirliğinin ekonomiye sistematik risk meydana getirecek kadar gelişme göstermediğine vurgu yapan Senatör Pat Toomey ise kripto paraların sistematik risk oluşturabileceği görüşünün, “kripto paraların da birer emtia olması” sebebiyle herhangi bir emtia hakkında da geçerli olabileceğine dikkat çekti. 

Halihazırda volatilitesi yüksek seyreden kripto para birimlerinin yaptırımlarla ilgili geleceği belirsizliğini koruyor ancak yatırımcıların piyasaya ilişkin ilgisi de sürüyor. Amazon dopingiyle pazartesi günü 40 bin doları gören Bitcoin, şirketin iddiaları reddetmesinin ardından 35 bin dolara kadar düşmüştü. Kriptoların amiral gemisi konumundaki Bitcoin, haftalık yüzde 24,95 artışla  TSİ 07:45’te 40 bin 83 dolara artarken, Ether ise haftalık yüzde 15,86 yükselerek 2 bin 300 dolarla 2 bin dolar üzerindeki seyrine devam ediyor.

Bitcoin 2050 de doların yerini alacak!

Mobius: Bitcoin’e yatırım yapan şirketlere karşı temkinli olun

Kripto para birimleriyle ilgili artan iyimserliğe karşın dünyaca ünlü yatırımcı Mark Mobius, kripto para birimleri piyasalarında son günlerde yaşanan hareketliliğin geçici olduğuna ve Bitcoin’in daha da düşmesini beklediğine vurgu yaptı. Mobius ayrıca, Tesla gibi bilançolarına Bitcoin ilave eden şirketlere karşı temkinli yaklaştığını ve yatırımcılara da aynısı yapmaları tavsiyesinde bulundu. Bitcoin’in geleceğinde daha da düşüş öngörüldüğünün altını çizen Mobius, hükümetlerin gün geçtikte kripto para birimleri yaptırımlarını güçlendirmesini ve kripto para birimlerinin böyle bir ortamda daha fazla büyüyemeyeceğini ileri sürüyor. Mobius, yatırımcıların Bitcoin ve diğer kripto paralara gerçekleştirdikleri yatırımlarla milyonlar kazanan kişilerden etkilendiğini ve olayın bir inanç meselesi haline geldiğini ifade ediyor. Ayrıca bilançolarına Bitcoin ekleyen şirketlere karşı dikkatli yaklaştığına da vurgu yapan Mobius, Tesla’nın da Bitcoin’e yatırım yapmasına şaşırdığını dile getirdi ve “Böyle bir şirkete yatırım yapmaktan çekinirim” dedi.

Bitcoin 40 bin dolar psikolojik duvarını aştı!

MASAK, 100 milyon TL'lik kripto paraya bloke koydu!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön