27 / 04 / 2024

Celalettin Çağlar kimdir?

Celalettin Çağlar kimdir?

OYAK Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Celalettin Çağlar kimdir? Celalettin Çağlar ne zamandan beri OYAK Çimento'nun yönetim kurulu başkanlığını yürütüyor? İşte Celalettin Çağlar'ın biyografisi ve OYAK Çimento...



Celalettin Çağlar kimdir?

Celalettin Çağlar, 1949 yılı İstanbul doğumlu. Celalettin Çağlar, bugün OYAK Çimento ve otomotiv şirketlerinin Yönetim Kurulu Başkanı’dır.


OYAK Çimento ve Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Celalettin Çağlar, 1973 yılında İ.T.Ü. Makine Mühendisliği'nden mezun oldu. Yüksek lisansını Otomotiv Yüksek Mühendisi olarak 1977 yılında Aachen Teknik Üniversitesi'nde tamamladı. 


1976 - 1998 yılları arasında Koç Holding Otokar A.Ş.’de Mühendislik Müdürü olarak çalışan Çağlar, 1998 - 2000 yılları arasında ise özel sektörde kurucu ortak, Yönetim Kurulu Başkanı ve Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulundu. 


Ardından çeşitli şirketlerde, yöneticilik, yönetim kurulu üyeliği ve başkan yardımcılığı görevlerini üstlendi.


Coşkun Ulusoy’un Oyak’a gelmesiyle birlikte, 2000 yılında bu gruba geçti. Aynı zamanda, otomotiv ve çimento şirketlerinin yönetim kurulu başkanı olarak görev yapıyor.


OYAK Çimento

"Türkiye Çimento Endüstrisi'nin kapasite ve pazar lideri olarak faaliyetlerini 5 fabrikada, satışlarını 6 coğrafi bölgede sürdüren OYAK Çimento Grubu, verimlilik, yaratıcılık, ve kar odaklılık ilkeleri ile çimento kullanım alanlarını geliştiren, ülke pazarında etkin rol oynayan, saygın ve lider bir topluluk olma vizyonu ile çalışmalarını sürdürmektedir. 


OYAK Çimento Grubu'nun 5 şirketinin toplam klinker kapasitesi 8,4 Milyon Ton ile Türkiye klinker kapasitesinin %15'ini, ve toplam çimento üretim kapasitesi 17,5 Milyon ile Türkiye çimento üretim kapasitesinin % 17'sini temsil eder hale gelmiştir."


 1963: OYAK, çimentodaki ilk yatırımı olan Çukurova Çimento'nun sermaye artırımına iştirak ederek %52 hisse payına sahip olur. Şirketin ismi 1986'da  Adana  Çimento olarak değişecektir. 


  1969: Bolu Çimento'ya ortak olunmuş, Ünye ve Mardin Çimento'nun kurucu ortakları arasında yer alınmıştır. 


 1974: OYAK'ın ihracat ve ithalat potansiyelini uluslararası boyutlarda değerlendirmek amacıyla OYTAŞ İç ve Dış Ticaret kurulmuştur. 


 1992: Özelleştirme sürecinde Niğde Çimento 22.5 milyon, İskenderun Çimento 61.5 milyon dolar bedelle OYAK ve Sabancı grupları tarafından satın alınmıştır. 


 1996: Elazığ Çimento, 27.9 milyon dolar karşılığında OYAK grubuna dahil edilmiştir. 


 2002: Adana Çimento tarafından %50 hissesi 1998'de satın alınan Adana Kağıt Torba'nın kalan %50 hissesi OYAK tarafından satın alınmış, şirketin ismi OYKA Kağıt Ambalaj Sanayi ve Ticaret AŞ olarak değiştirilmiştir. 


 2003: OYAK ve Sabancı ortak şirketleri olan OYSA Niğde ve OYSA İskenderun, Niğde çatısı altında birleştirilerek OYSA Çimento Sanayi ve Ticaret AŞ adını almıştır. 


Özelleştirme kapsamındaki SEKA Çaycuma Kağıt Fabrikası, OYKA tarafından 15.1 milyon dolar bedelle satın alınmıştır. 2003 yılında gerçekleşen bu alım ile OYKA, Türkiye'nin tek entegre kraft kağıt ve torba üreticisi haline gelmiştir. 


 2004: OYAK'ın nakdi, Adana, Bolu ve Ünye Çimento'nun ayni sermaye tesis etmesi ile OYAK Beton kurulmuştur. 


 2006: Elazığ Çimento, 110 milyon dolar net bedel ve 128 milyon dolar şirket değeri üzerinden Çimentaş Grubu'na satılmıştır. 


 2007: Rekabet Kurumu'nun kararı doğrultusunda OYSA Çimento, Sabancı Grubu'na, OYSA İskenderun Öğütme Tesisi ise Adana Çimento'ya satılmıştır. 


 2009: Lafarge Marmara Grubu'na ait 1 entegre çimento fabrikası, 9 hazır beton tesisi ve 3 agrega ocağı 130.3 milyon euro net bedel ile satın alınmıştır. Kapanış işlemleri 30 Aralık 2009 tarihinde tamamlanmıştır.




Geri Dön