23 / 04 / 2024

Dikkat! Borsa ve altında kritik hafta!

Dikkat! Borsa ve altında kritik hafta!

Türkiye Gazetesi yazarlarından Ömer Faruk Bingöl; geçen hafta yaşanan ve finans piyasalarını yakından ilgilendiren önemli konuları hatırlatarak, yeni haftada borsa ve altınla ilgili tavsiyelerini aktardı.



- Yeni yılın ilk enflasyon verisi de önümüzdeki hafta (3 Şubat'ta) TÜİK tarafından açıklanacak. Enflasyonun ocakta aylık bazda yüzde 8-12 gibi geniş bir aralıkta gelmesi bekleniyor. Elektrik, doğalgaz, otobüs bileti, akaryakıt zamları gibi unsurlar burada ilk defa etkisini gösterecek.

Bir yere para yatırırken, öncelikle onun "ucuzlamış" veya "ucuz kalmış" olmasına dikkat edilir doğal olarak. Yatırımcı reaksiyonu genellikle bir "dip avcılığı" şeklinde gelişir. Bugün diplerde avlanacaksak, orada karşımıza borsa ve ons çıkıyor. "Bol ve ucuz dolar" senaryosunun değişmesinden kaynaklanan hareketler, bütün borsalar gibi BİST100 endeksini de etkiliyor. Şimdilik 2.000 puanın üzerinde zorlanan BİST100 endeksi var karşımızda... Aynı zamanda 'ons' da kritik 1.800 dolar seviyesinin üzerinde tutunamadı.

Dikkat! Borsa ve altında kritik hafta!

Önce ons (altın) diyelim... Geçen salı 1.854 dolara kadar yükselen 'ons' altın, FED'e dair şahin beklentiler ile cuma gecesi 1.790'dan kapandı. Ons tarafında olumsuz beklentiler "belli bir bant aralığında" fiyatlanıyor. Bu sağlam destek noktası, grafikler üzerinde 1.680-1.687 bandında bulunuyor. Geride kalan yaklaşık 9 aylık süreçte de, onsta 1.750-1.760 bölgesi, "bir üst kademede" destek vazifesi görmüş. FED'den 'ons' aleyhine gelişebilecek 'daha şahin' açılamalar ve hamleler gelirse, bu destek noktaları yeniden test edilebilir. Bu da ABD ekonomisinden gelecek şubat-mart aylarına dair büyüme, istihdam ve enflasyon verilerine bağlı olacak. Sonuç itibarıyla onsta olumsuzlukların fiyatlara büyük ölçüde dahil olduğu bir tablo ile karşı karşıya bulunuyoruz. Bu seviyelerden yapılacak yatırımlar "ciddi kayıplara yol açacak" bir potansiyel barındırmıyor gibi görünse de; FED ve veri bağımlılığı sebebiyle biraz temkin biraz sabır gerektirebilir. Onsta 1.840-1.855 bölgesi üzerinde haftalık kapanışlar görmeden, sırtımızı geriye rahatça yaslayamayız. (Onsta 5 günlük ortalama 1.820 dolar, 22 günlük ortalama ise 1.818 dolarda bulunuyor. Bu seviyelere kadar bir tepki, normal karşılanmalı.)

Şimdi de borsa... 1.983,18 puandan son kapanışını gerçekleştiren endekste "daha umutlu" bir tablo görünüyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön