23 / 04 / 2024

Dövizle kira sözleşmesi yasağıyla ilgili önemli uyarı!

Dövizle kira sözleşmesi yasağıyla ilgili önemli uyarı!

2018’de dövizle yapılan sözleşmelerde TL’ye dönülmesi kararlaştırılmış, iki yıllık geçiş süreci belirlenmişti. Hazine ve Maliye Bakanlığı, bu süreç sonunda yeniden döviz endeksli sözleşme yapılmaması konusunda uyarıda bulundu.



Hazine ve Maliye Bakanlığı dövizle kira sözleşmesi yapılmaması konusunda uyarı yaptı.  Hürriyet'te yer alan habere göre; Hazine, yaptığı bir duyuru ile 12 Eylül 2018 tarihinde dövizle yapılan sözleşmelerde TL’ye dönülmesi kararı alındığından bahsederek, kira sözleşmelerinde mutabakata varamayanlar için artışın nasıl olacağıyla ilgili iki yıllık bir geçiş dönemi uygulandığını açıkladı. İki yıllık geçiş sürecinin sona ermesinin ardından sözleşmelerde tekrar döviz cinsinden veya dövize endeksli sözleşme yapılmaması konusunda uyarı yaptı. 

GEREKLİ YAPTIRIM UYGULANIR

Hazine’nin internet sitesindeki duyuruda, 2018'de bazı istisnalar haricinde döviz cinsinden veya dövize endeksli bedeller içeren sözleşmelere imza atılmaması, mevcut sözleşmelerdeki bedellerin Türk lirasına çevrilmesiyle ilgili düzenleme yapıldığı kaydedildi. 

Hazırlanan düzenlemeler ile sözleşme taraflarının Türk lirasına dönüşünde mutabakata varamamaları durumunda bedellerin Türk lirasına çevrilme usulü ile konut ve çatılı iş yeri kira sözleşmelerinde Türk lirası olarak belirlenen bedellere iki yıllık geçişte uygulanacak artış oranlarıyla ilgili esaslar yeniden düzenlenmişti. Hazine'nin yaptığı duyuru ile geçiş süreci için öngörülen iki yıllık sürenin sona ermesinin ardından bahsedilen sözleşmelerde bulunan bedellerin tekrar döviz cinsinden veya dövize endeksli uygulanmaya başlanması ya da yeniden döviz cinsinden veya dövize endeksli belirlenmesinin mümkün olmadığı kaydedildi. Duyuruda, “Aksi uygulamaların tespiti durumunda kambiyo mevzuatı uyarınca gerekli yaptırımlar uygulanacaktır” ifadeleri kullanıldı.

Dövizle sözleşme yasağında depozito muafiyeti!

Dövizle kirada son durum!


Geri Dön