20 / 04 / 2024

Ekonomi profesöründen dolar için kritik uyarı. Dolar 25 lira olacak

Ekonomi profesöründen dolar için kritik uyarı. Dolar 25 lira olacak

Prof. Dr. Duran Bülbül Merkez Bankası'nın faiz indirim kararlarını değerlendirerek, Merkez Bankası ve iktidarın ekonomik krizi algılayamadığını söyledi. Faiz indirim kararlarının yoksulu daha yoksul zengini daha zengin yaptığını belirten Bülbül, bu politikalarla doların 25 lirayı göreceğini söyledi.



Bankaların kredi kullandırmadığına dikkat çeken Bülbül, banka faizlerinin yüzde 30-35 civarında olduğunu belirterek, "Ülkedeki faiz yüzde 25’lerin üzerinde ama siz küçük fonlardan, yatırımcılardan yüzde 12 faizle para topluyorsunuz. MB'den yüzde 12’yle alıyor sonra yüzde 30’la satıyorsunuz. Yüzde 30'la alanlar da kârlı. Kim alıyor? Belli bir sınıf büyük gruplar alıyor. Merkez Bankası faiz kararıyla yoksuldan zengine sermaye transfer ediyor" şeklinde konuştu. Merkez Bankası'nın faiz kararlarının yoksulu daha yoksul zengini daha zengin ettiğini belirten Prof. Dr. Bülbül, "Hükümet artık günü kurtarmıyor, anı kurtarıyor. Swaplarda yüzde 20 faizlerle borçlandı. Minimali yüzde 12’dir. Şimdi sıkıştı. Ödemeler geliyor. Bunlar nasıl ödenecek? Piyasadan ödeyecekler. Bunun anlamı şudur, döviz çok ciddi bir şekilde yükselmeye devam edecek. Dövizin yukarıya gitmesi bu ülkenin biraz daha fakirleşmesi anlamına gelir. Uluslararası konjonktüre göre işlemeyen tek adam piyasası var. O nedenle dolar 25 lirayı geçecektir" ifadelerini kullandı.

Ekonomik krizi algılayamıyorlar

Prof. Dr. Duran Bülbül, Merkez Bankası'nın faiz indirimine devam edip etmeyeceği yönündeki bir soruya ise "Merkez Bankası artık yok hükmünde. Piyasa, Merkez Bankası’nı ciddiye almıyor. Merkez Bankası’nın piyasayı, faizi ve dövizi düzenleme yetkisi kalmamıştır" şeklinde konuştu. Merkez Bankası'nın ülkenin ihtiyaçlarına, ülkenin ekonomik koşullarına göre karar vermediğini belirten Bülbül, MB'nın ülkede çok büyük bir refah varmış gibi hareket ettiğini, MB'nın ve iktidarın ekonomik krizi algılayamadığını ileri sürdü.

 

Korkutan senaryo! Piyasalarda dolar kıtlığı mı yaşanacak?

Merkez Bankası'ndan bankalara sınırlama getirecek yeni adım

Faiz artıran merkez bankaları sadist mi? Merkez bankaları neden faiz artırıyor?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön