18 / 04 / 2024

Enerji Kimlik Belgesi sorgulama e-Devlet'ten nasıl yapılır?

Enerji Kimlik Belgesi sorgulama e-Devlet'ten nasıl yapılır?

Binaların Enerji Kimlik Belgesi'ni almaları 2020 yılı itibarıyla zorunlulaştı. Bir yapının bu belgeye sahip olup olmadığı sorgulanabiliyor. Peki, Enerji Kimlik Belgesi sorgulama e-Devlet'ten nasıl yapılır?



Enerji Kimlik Belgesi, binalar için alınması zorunlu olan bir belge olma niteliği taşıyor. 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanununa göre mesken niteliği taşıyan ve bu belgeye sahip olmayan binalarda alım-satım işlemleri yapılamıyor.

Enerji Kimlik Belgesi için bina sahipleri ve yöneticiler tarafından, kimlik belgesini Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş enerji verimliliği danışmanlık şirketlerine başvuru yapılıyor.

Enerji Kimlik Belgesi sorgulama e-Devlet ten nasıl yapılır?

Ayrıca EKB düzenlemek üzere yetki belgesi almış olan ve serbest müşavir mühendis belgesine sahip mühendisler ile mimarlar ya da bünyesinde bu vasıflara haiz mühendis veya mimar bulunduran kurumlar yeni yapılacak olan binalara EKB verebiliyor.  Alınan bu Enerji Kimlik Belgesinin 10 yıl geçerliliği bulunuyor.

Bir yapının bu belgeye sahip olup olmadığı E-devlet üzerinden sorgulanabiliyor. Peki, Enerji Kimlik Belgesi sorgulama e-Devlet'ten nasıl yapılır?


Geri Dön