28 / 03 / 2024

Eski binaya ruhsat nasıl alınır?

Eski binaya ruhsat nasıl alınır?

İmar Kanunu gereğince bir arsa üzerinde, ruhsat alınmadan yapılabilecek yapılar hariç; ruhsatsız yapı inşaatına başlanılamıyor. Peki, bu şekilde inşa edilen eski binaya ruhsat nasıl alınır?



Eski binaya ruhsat nasıl alınır?

İmar Kanunu gereğince bir arsa üzerinde, ruhsat alınmadan yapılabilecek yapılar hariç; ruhsatsız yapı inşaatına başlanılamıyor. Kanunen bu şekilde başlanan veya ruhsat ve eklerine aykırı yapı yapıldığının tespit edilmesi halinde, yapı mühürlenerek inşaat durduruluyor.


Ruhsata aykırılık olan yapıda, bu aykırılığın giderilmiş olduğu veya ruhsat alındığı ve yapının bu ruhsata uygunluğu, inceleme sonunda anlaşılırsa, mühür, belediye veya valilikçe kaldırılır ve inşaatın devamına izin verilebiliyor. 


Peki ruhsat alınmadan inşa edilen bir binaya sonradan ruhsat alınır mı? Eski binaya ruhsat nasıl alınır?


Ruhsatsız yapıya ruhsat almak..

Ruhsatsız olarak inşa edilen yapılara belli koşullar dahilinde sonradan ruhsat alınabiliyor. 


Eğer yapı belediye sınırları içindeyse belediyeler, belediye sınırları dışındaysa valilikler tarafından yapılıyor. Ruhsatsız yapıya ruhsat almak için aranan şartlar ve izlenecek yol şu şekilde: 


-Kaçak yapıya ruhsat almak için yapının bulunduğu arsanın mutlaka tapulu olması gerekiyor. 


-Kaçak yapının bulunduğu yerin yapı sahibine ait olması gerekiyor. Ancak hisseli yerlerde kimin arsanın neresinde payı olduğu bilinemediği için ruhsatlandırma yapılmıyor. Bu nedenle öncelikle ayırma işleminin hissedarlar tarafından yapılması gerekiyor.


-Kaçak yapıya ruhsat almak için bulunduğu yerin tapu bilgilerine göre ilgili belediyeden yada il özel idaresinden imar durum belgesi alınır. 


-Kaçak olarak yapılmış olan yapının mimari projesi bir mimara çizdirilir. 


-Mimar parsele vaziyet planını da çizer. 


-Bir zemin etüdü firmasıyla anlaşılarak zemin etüdü yaptırılır.


-Yapının taşıyıcı sistem rölevesi çıkarttırılır. 


-Bu raporun çıkmasıyla yapının deprem performans analizi yaptırılır. Bu analizde güçlendirme yapılması istenirse isteğe bağlı olarak yapı sahibi güçlendirmeyi yapar, yada masrafı fazla gelecek olursa binanın yıkımını isteyebilir. 


Bu işlemlerin tamamlanması halinde, Yapı Denetim Şirketlerinden biri ile irtibata geçilir. Projeler yapı denetimce onaylanır. 


Bu projelerle birlikte belediyeye başvurulur yada il özel idaresine başvurulur ruhsatlandırma işlemine geçilir. İlgili idareye başvurulduktan sonra eğer yapıda daha önceden kaçak yapı işlemi yapılmışsa tutanak tutulmuşsa para cezası çıkmışsa ödemeler yapılır, sonra ruhsatlandırmaya geçilir. 



Eski binaya asansör yapılır mı?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön