26 / 04 / 2024

'Fed faizi yüzde 5'e çıkacak ve 2023 sonuna kadar da indirmeyecek'

'Fed faizi yüzde 5'e çıkacak ve 2023 sonuna kadar da indirmeyecek'

Fed Kasım ayında ne yapacak? Faizleri yüzde 5'e çıkarıp duracak mı? Faiz indirimi ne zaman başlayacak? Dolar karşısında zayıflayan gider finansal enstrümanlar yükselişe ne zaman geçecek? İşte iki ayrı tahmin.



Dünyanın en güçlü bankalarından biri olan Commerzbank ekonomistleri de bu doğrultuda Fed'in yapacağı faiz artırımı ve atacağı diğer adımlaral ilgili öngörülerini paylaştı. Bankanın ekonomistlerine göre Fed Kasım ayı toplantısında 75 baz puanlık bir artışa daha gidecek ve 2023'ün ilk çeyreğinde faizi yüzde 5'e yükseltecek.

"2023 sonuna kadar faiz indirimi yok"

Ekonomistler Fed'in Eylül'de üçüncü kez 75 baz puanlık faiz artış yaptıktan sonra faizin üst bandını yüzde 3,25'e yükselttiğini ve bu oranın 2023'ün ilk çeyreğinde yüzde 5'e yükselebileceği tahmininde bulundu.

Bankanın açıklamasında; ABD'de 2023'ün ilk yarısında resesyon beklense de Fed'in inatçı enflasyon nedeniyle faizleri hızlı biçimde indirmek konusunda isteksiz olacağı ifade edilerek 2023'ün sonuna dek faiz indirimi beklenmediği ifade edildi.

"Kasımda faiz artışı durabilir"

Öte yandan Habertürk Gazetesi Ekonomi Yazarı Abdurrahman Yıldırım da doların yönü ve Fed'in faiz artırımı ilgili yazısında, doların yükselmeye devam edeceğini ancak bundan sonrası için sert yükselişlerin beklenmemesi gerektiğini dile getirdi. Yıldırım, "Çünkü artırımlara devam edecek olmasına karşılık Fed 75 baz puanlık hızlı faiz serisini sonlandırmaya hazırlanıyor. Ciddi bir terslik olmazsa kasımda son kez yaparak 75 baz puanlık artış defterini kapatabilir" tahmininde bulundu.

"Diğer finansal varlıklarda sıçrama olabilir"

Faiz artırımlarında başlayacak yavaşlamanın dolara yansımasının da beklenmesi gerektiğini belirten Yıldırım, Fed’in gelecek yıl ilk çeyrekte bir süre durup bekleyecek olmasının, doların çıkışını da durdurabileceğini kaydetti.

Yükselen dolar karşısında son aylarda ezilen ve değer kaybeden ne kadar finansal varlık varsa Fed indirime gittiğinde fiyatlarında sıçrama meydana gelebileceğini ifade eden Yıldırım, "Bu tepkinin bir eğilime dönüşmesi ve kısa vadeli hareketten çıkabilmesi ise dolar dışı finansal varlıkların kendilerine özgü hikayelerinin olmasına bağlı. Şimdilik doların hikayesi güçlü olduğu için dolar güçlü" ifadesini kullandı.

 

Fed toplantı tutanakları açıklandı piyasaları etkileyecek 3 önemli gelişme

Altın fiyatlarında şahin Fed baskısı

Fed'den bir son dakika açıklaması daha! Yavaşlama ya da durma olmayacak

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön