25 / 04 / 2024

ipoteğin terkini için gerekli evraklar

ipoteğin terkini için gerekli evraklar

İpotek, halen mevcut olan veya henüz doğmamış olmakla beraber doğması kesin veya olası bulunan herhangi bir alacak için tapuya konuluyor. Peki ipotek terkini nasıl yapılır? İpotek terkini için gerekli evraklar hangileridir?

Tapudaki ipotek nasıl kaldırılır?

Gayrimenkul üzerindeki ipoteğin kaldırılması, borcun tamamının ve eksiksiz ödenmesiyle birlikte mümkün oluyor. Peki, Tapudaki ipotek nasıl kaldırılır? Tapuda ipotek kaldırma işlemi nasıl yapılır? İşte tüm detaylar...

Fek yazısı harcı alınıyor mu, ne kadar?

Konut kredisi alan kişiler kredi borcunu tamamen ödediğinde evin üzerindeki ipoteğin kaldırılması için banka tarafından fek yazısı alıyor. Peki, fek yazısı harcı alınıyor mu, ne kadar?

Konut kredisinde ipotek kaldırma!

Bankadan kredi çekildiğinde satın alınan konut bankanın teminatı oluyor. Kredi bittiğinde ise ipoteğin evin üzerinden kaldırılması gerekiyor. 

Arsadaki ipoteğin kalkması durumunda borçlu borcundan kurtulur mu?

Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında 'Dedem arsasını müteahhide verdiğinde müteahhit ‘iskan izni alsın’ diye evi ipotek etmiş. Bugüne kadar da iskan alınmadı, şimdi ipoteğin çözülmesi için ısrarcı oluyorlar. İpoteği çözersek müteahhidin borcundan vazgeçmiş olur muyuz?' sorusunu yanıtladı

Mistral İzmir Çarşı ipotek açıklaması!

Mistral Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO), Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) Mistral İzmir Çarşı projesi üzerinde tesis edilmiş olan ipoteğin fekki ve yeni ipotek tesisi hakkında açıklama yaptı.

İnşaat teminat ipoteği örneği!

Arsa sahibi ile müteahhit arasında yapılan kat karşılığı inşaat sözleşmelerinde inşaat teminatı istenebiliyor. İşte inşaat teminat ipoteği örneği!

İnşaat teminat ipoteği fekki!

İnşaat teminat ipoteği, arsa payı karşılığı olarak yapılan inşaatlarda müteahhitin payına düşen bağımsız bölümlerin üzerine konuluyor. Peki, inşaat teminat ipoteği fekki nasıl olur?

İnşaat teminat ipoteği nedir?

Kat karşılığı inşaat sözleşmelerinde arsa sahibi, müteahhit kişi veya firmadan teminat isteyebiliyor. Söz konusu teminat işlemi; teminat mektubu veya inşaat teminat ipoteği ile sağlanabiliyor.

Konut kredisi ödendiği halde ipotek kalkmazsa ne yapılır?

Banka, müşterisine konut kredisi kullandırdı. Kredi ödendi; ancak ipotek kaldırılmadı. Banka, ipoteğin kaldırılması için müşteriden para isteyince zararlı çıktı.

İpoteğin kaldırılması davası nerede açılır?

Bir taşınmazın tapusu üzerine ipotek konularak, alacaklı borcunu güvence altına almış oluyor. Borç ödendikten sonra bu ipotek tapudan kaldırılabiliyor. Peki, ipoteğin kaldırılması davası nerede açılır? İşte yanıtı..

Eş onayı olmadan eve konulan ipotek geçerli sayılır mı?

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, eş rızası alınmadan aile konutu üzerine yaptırılan ipoteğin geçersiz sayılacağına hükmetti. Kararda,konutun sahibi eşin, evdeki yaşantıyı güçlüğe sokacak biçimde, gayrimenkulu ipotek ettiremeyeceği kaydedildi.

İpoteğin kaldırılması davası görevli mahkeme!

Borcunu ödendiği halde tapu belgesini alamayanlar ipotek fekki için dava açabiliyor. Peki, ipoteğin kaldırılması davası görevli mahkeme hangisidir? İpoteğin kaldırılması davası nasıl açılır?

İntifa hakkı terkin dilekçesi!

İntifa hakkı süresi, hak sahibinin ölümü ile sona eriyor. İntifa hakkının terkini için bir dilekçe ile Asliye Hukuk Mahkemesinde dava açılabiliyor. İşte intifa hakkı terkin dilekçesi..

ipoteğin terkini için gerekli evraklar Haberi

ipoteğin terkini için gerekli evraklar

İpotek terkini için gerekli evraklar!

İpotek, halen mevcut olan veya henüz doğmamış olmakla beraber doğması kesin veya olası bulunan herhangi bir alacak için tapuya konuluyor.


İpoteğe konu olacak taşınmazın, borçlunun mülkiyetinde bulunması gerekmiyor. Bir başkasının taşınmazı da borçlu adına ipotek edilebiliyor. Borçlunun borcunu ödememesi durumunda, ipotek edilen taşınmaz mal satılarak elde edilen gelir ile alacaklıya olan borç kapatılıyor.


Miktarı belirli olmayan veya değişebilen alacaklar da, belli rehin derecesine yerleştirilir ve tescilden sonra alacak miktarında meydana gelecek değişmelere bakılmaksızın sırasını korur.


Tapu memuru istem üzerine alacaklıya ipoteği gösteren bir belge verir. Sadece tescilin yapıldığını ispata yarayan bu belge kıymetli evrak niteliği taşımaz.


Tescilin yapıldığının sözleşme üzerine yazılıp onaylanması, ipotek belgesi yerine geçer.


Borcun, borçlu tarafından kapatılması halinde ipotek de kaldırılabiliyor. Bunun için ipoteğin terkini davası açılabiliyor.


İpotek...