29 / 03 / 2024

İzale-i şuyu davası süresi

İzale-i şuyu davası süresi

Paylı mülkiyete sahip olan paydaşlardan her biri, paylı mülkiyeti devam ettirme yükümlülüğü bulunmadıkça, malın paylaşılmasını isteyebiliyor. Peki, izale-i şuyu davası ne kadar sürer?

İzale-i şuyu davasında satış yoluyla paydaşlığın giderilmesi!

Taşınmazda hissedarların mallarının aynen pay edilmesi ya da mahkemece satılarak bedellerinin hissedarlar arasında paylaştırılmasına izale-i şuyu davası deniyor. İşte, izale-i şuyu davasında satış yoluyla paydaşlığın giderilmesi!

İzale-i şuyu davasını kimler açabilir?

İzale-i şuyu başka bir deyişle ortaklığın giderilmesi davası, ortak mallarda ortaklığın devlet eliyle ortadan kaldırılması olarak tanımlanıyor. Peki, izale-i şuyu davasını kimler açabilir?

İzale-i şuyu nedir?

İzalei-i şuyu önemli bir hukuk terimidir ve bir davayı ifade eder. Ortaklığın giderilmesi davası olarak da adlandırılan bu dava kişisel mülkiyete geçilmesini sağlar. Peki izale-i şuyu davası nedir, hangi durumlarda açılı ve nasıl sonuçlanır? İşte izale-i şuyu ile ilgili bilgiler...

İzale-i şüyu ne demek? Ortaklığın giderilmesi için ne yapılmalı?

İzaile-i şüyu, Türkçe karşılığı ortaklığın giderilmesi olarak ifade edilir. Taşınır veya taşınmaz mallarda ortaklığın sona erdirilmesi izale-i şüyu davası ile hukuken gerçekleşir. Kişisel mülkiyete geçişin sağlanmasına yarayan bu davanın resmen bazı kuralları vardır. 

İzale- i şüyu davasında açık artırmaya kimler katılabilir? İzale i şüyu davasında ihaleye kimler girebilir?

İzalei şuyu, emlak literatüründe kullanılan bir terimdir. Peki “İzale- i şüyu davasında açık artırmaya kimler katılabilir?” İşte detaylar!

İzale-i Şuyu dava dilekçesi örneği 2022!

Ortaklığın giderilmesi davası, diğer bir ifadeyle izale-i şuyu davası hem taşınır hem de taşınmaz mallar adına açılan bir dava türü olarak karşımıza çıkıyor. Peki, İzale-i Şuyu dava dilekçesi nasıl yazılır? İşte İzale-i Şuyu dava dilekçesi örneği 2022...

İzalei Şuyu davası nedir? İzale-i Şuyu davası ne zaman açılabilir?

İzale-i Şuyu, paylı veya elbirliği mülkiyetine konu taşınır veya taşınmaz malda ortaklar arasındaki paydaşlığa son vererek kişisel mülkiyete geçişi sağlayan bir dava türü olarak ifade ediliyor. Peki, İzale-i Şuyu davası ne zaman açılabilir?

İzale-i şuyu açık artırma 2021!

Medeni Kanuna göre ortak taşınmaz malın taksimi yapılamıyorsa mahkeme tarafından satışı yapılarak bedelleri izaleyi şuyu davasıyla paylaştırılıyor. Peki izaleyi şuyu ihalesi nasıl yapılır? İşte izale-i şuyu açık artırma 2021...

İzaleyi şuyu davasında satış süreci!

Hisseli gayrimenkul üzerinde bulunan ortaklığın bozulması için izale-i şuyu davası açılıyor. İşte izaleyi şuyu davasında satış süreci...

İzale-i şuyu satış iptali!

Hisseli gayrimenkul üzerinde bulunan ortaklığı bozmak için izale-i şuyu davası açılabiliyor. Peki, hisseli tapu satışı iptal edilebilir mi? İşte izale-i şuyu satış iptali...

Gayrimenkuller noterde parsellere ayrılabilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Dedemden miras tarla kalıyor. Babamlar, beş kardeş noterde tarlayı parsellere ayırıp, kime hangi kısmın ait olacağını belirliyor. Biz çocuklara miras kalıyor. İçimizden biri izale-i şuyu davası açabiliyor mu?' sorusunu cevapladı.

Ortaklığın giderilmesi dava dilekçesi 2021!

Hisseli gayrimenkul üzerinde bulunan ortaklığı bozmak için izale-i şuyu davası açılıyor. Bu dava için bir dilekçe ile mahkemeye başvuruluyor. Peki ortaklığın giderilmesi dava dilekçesi 2021 nasıl hazırlanıyor? İşte tüm merak edilenler...

Ortaklığın giderilmesi nasıl olur?

Posta yazarı Tamer Heper 'Bizim ‘izale-i şuyu’dan arsamız var. Çok ortaklı. Bu konu hakkında bilgi verebilir misiniz?' sorusunu cevapladı.

İzale-i şuyu dava dilekçesi 2021!

Hisseli gayrimenkul üzerinde bulunan ortaklığı bozmak için izale-i şuyu davası açılabiliyor. Bu dava için bir dilekçe ile mahkemeye başvuruda bulunabiliyor. Peki dava dilekçesi nasıl hazırlanıyor? İşte izale-i şuyu dava dilekçesi 2021...

 Hisseli arsalarda dikkat edilmesi gereken 3 nokta!

Yeşil Vadi Arsa Ofisi Genel Müdürü Emin Ertuğrul, alım-satım aşamasında sorunlara yol açan hisseli arsalarla ilgili ifraz işleminin nasıl yapılacağını, şufa hakkının ne olduğunu ve izale-i şuyu davasının ne zaman gerekeceğini anlattı.

İzale-i şuyu davası süresi Haberi

İzale-i şuyu davası süresi

İzale-i şuyu davası ne kadar sürer?

Bir gayrimenkulün mülkiyet hakkı bir kimseye ait olabileceği gibi birden fazla kişiyede ait olabiliyor. Bu durumda paylı mülkiyet ve hisseli tapu söz konusu oluyor.


Paylı mülkiyete sahip olan paydaşlardan her biri, paylı mülkiyeti devam ettirme yükümlülüğü bulunmadıkça, malın paylaşılmasını isteyebiliyor. Bu hakkın kullanılabilmesi için sulh hukuk mahkemesine başvurarak izale-i şuyu davası açması gerekiyor. 


Dava, gayrimenkule ortak mülkiyet olarak sahip olan hissedarların mallarının aynen taksim edilmesi veya mahkemece satılarak bedellerinin hissedarlar arasında payları nispetinde paylaştırılması için açılıyor. Peki, izale-i şuyu davası ne kadar sürer?


İzale-i şuyu davasında mahkemenin karara varması en az 3 ay sürüyor. Bu davaların yargıtaya taşınması halinde süreç 4 aya kadar çıkabiliyor. 


Ortaklığın giderilmesi davası, davacıların dışında kalan paydaşlar aleyhine açılıyor. Bütün paydaşların davalı olarak gösterilmesi...