25 / 04 / 2024

kira nasıl ödenmeli

kira nasıl ödenmeli

Kira gelirinin olması Gelir Vergisi Kanunu gereğince vergi mükellefiyetini doğuruyor. Kanunen belirlenen istisna bedelinin üstünde gelir elde eden kimseler kira gelir vergisi ödüyor. Peki, bunun için kira ödemesi nasıl yapılır?

Mirasta, geriye dönük kira nasıl alınır?

Geriye dönük miras hakkından yararlanmak isteyenler, "Mirasta geriye dönük kira nasıl alınır?" sorusuna yanıt arıyor. İşte mirasta geriye dönük kiraya ilişkin tüm ayrıntılar...

Emsal kira nasıl hesaplanır?

Kira bedelinin hiç olmaması ya da düşük olması halinde, “emsal kira bedeli” esas alınıyor. Peki, emsal kira bedeli nedir? 2015 yılı emsal kira nasıl hesaplanır?

Kira gelir vergimi nasıl öğrenirim?

Bir önceki sene elde edilen kira gelirleri için ödenen kira gelir vergisinde mükellefler kimi zaman vergisini ne kadar ve nasıl ödeyeceğini sorabiliyor. Siz de "Kira gelir vergimi nasıl öğrenirim?" diyorsanız işte yanıtı...

Kira gelirinin vergisi nasıl hesaplanır?

2014 yılı içerisinde taşınmaz malını kiraya verip de istisnadan yüksek kira geliri elde edenlerin vergilendirme dönemi devam ediyor. Peki, kira gelirinin vergisi nasıl hesaplanır? İşte kira geliri vergisi hesaplama....

Kira beyannamesi vermeyenler nasıl tespit edilir?

Kira gelir vergisi kapsamında kimi mükellefler kira gelirlerini beyan etmiyor. Ancak, bu kişiler Maliye tarafından tespit edilebiliyor. Peki, kira beyannamesi vermeyenler nasıl tespit edilir?

Önceden hazırlanmış kira beyanname sistemine nasıl girilir?

Kira geliri vergisi mükellefleri, vergi ödemelerinden önce kira beyanında bulunuyor. 25 Mart'a kadar verilmesi gereken kira gelir vergisi beyannamesi online verilebiliyor. Peki, önceden hazırlanmış kira beyanname sistemine nasıl girilir?

Kira gelir beyannamesinin süresinde verilmemesi halinde nasıl verilmesi gerekir?

Kira gelir vergisi mükelleflerinin 25 Mart'a kadar beyannamelerini vermeleri ve ilk taksit ödemelerini 31 Mart'a kadar gerçekleştirmeleri gerekiyor. Peki, kira gelir beyannamesinin süresinde verilmemesi halinde nasıl verilmesi gerekir?

İşyeri kira gelirinin beyanı nasıl yapılır?

2014 yılı içerisinde işyerini kiraya vererek, 27 bin TL istisna sınırından yüksek gelir elde eden kimselerin beyanname vererek, vergi ödemeleri gerekiyor. Peki, işyeri kira gelirinin beyanı nasıl yapılır?

İşyeri kira geliri vergisi nasıl hesaplanır?

Gelir Vergisi Kanunu gereğince taşınmaz malların kiraya verilmesinden elde edilen gelirler, gelir vergisine tabi tutuluyor. Peki, işyeri kira geliri vergisi nasıl hesaplanır? İşte vergi hesabı..

Ev kira sözleşmesi nasıl feshedilir?

Ev ve işyeri kiralamalarında taraflar arasında yapılan kira anlaşması için kira sözleşmesi imzalanıyor. Peki, ev kira sözleşmesi nasıl feshedilir? Sözleşme fesih sürecinde tarafların hakları nelerdir?

Kira sözleşmesi feshi davası nasıl açılır?

Gayrimenkul kiralamalarında sözleşmesi devam eden kiracı ancak kanun kapsamında belirtilen haklı nedenlerin doğması halinde açılacak bir dava ile tahliye edilebiliyor. Peki, kira sözleşmesi feshi davası nasıl açılır?

Konut ve işyeri kira geliri nasıl beyan edilecek?

2014 yılında sahip oldukları mal ve hakları kiraya veren kimseler, 2015 yılında kira gelir vergisi mükellefi oluyor. Peki, konut ve işyeri kira geliri nasıl beyan edilecek?

Konut ve işyeri kira geliri nasıl beyan edilecek?

Hem konut, hem de işyeri kira geliriniz var. Ne yapacak, nasıl beyanname vereceksiniz? Konut kira gelirinin 3 bin 300 TL’yi aşan kısmı ile işyeri kira gelirinin toplamı 27 bin TL’yi aşıyorsa hem konut hem de işyeri kira geliri beyan edilecek.

kira nasıl ödenmeli Haberi

kira nasıl ödenmeli

Kira ödemesi nasıl yapılır?

Mal sahipleri, ev veya işyerinin kullanımını belli bir bedel karşılığında kiracıya bırakabiliyor. Yapılan kira anlaşmasına göre kiracı her ay kira bedelini ödemek ile mükellef oluyor.


Bu durum Gelir Vergisi Kanunu gereğince vergi mükellefiyetini doğuruyor. Kanunen belirlenen istisna bedelinin üstünde gelir elde eden kimseler kira gelir vergisi ödüyor. Peki, bunun için kira ödemesi nasıl yapılır?


Vergi kaçakçılığının önlenmesi ve kira gelirlerinin tespit edilebilmesi açısından kira ödemesinin banka aracılığı ile yapılması gerekiyor. Ancak kanunen belli bir sınırın altındaki kira bedelleri elden tahsil edilebiliyor.


Konu ile ilgili olarak 29 Temmuz 2008 tarihinde 26951 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 268 sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği hükümleri şu şekilde;


-Konutlarda, her bir konut için aylık 500 TL ve üzerinde kira geliri elde edenlerin,    ...