26 / 04 / 2024

Kültür ihracatının ekonomiye katkısı

Kültür ihracatının ekonomiye katkısı

Türkiye'de ilk kez "Kültür Ekonomisi Araştırması" yapıldı. Türkiye Avrupa Eğitim ve Araştırmalar Vakfı (TAVAK) tarafından yapılan araştırma kültür ürünlerinin ülke ekonomisine büyük ölçüde katkı sağladığını ortaya çıkardı

Antalya'daki Haşim İşcan Kültür Merkezi ticaret alanına çevrilecek! 

Antalya'daki Haşim İşcan Kültür Merkezi’nin yaklaşık 10 bin metrekarelik kültür alanın ticaret alanına çevrileceği haberi gündeme bomba gibi düştü. İşte söz konusu çalışmalara ilişkin merak edilenler...

Son 18 yılda 5 bin 61 kültür varlığı restore edildi!

AK Parti dönemi boyunca 5 bin 61 kültür varlığının restorasyonu tamamlandı. 1992-2002 yıllarında ise bu rakamın 46 olduğu bildirildi. 

Aydın İncirliova'daki Kültür Park'ın tesisleri yıkılacak!

Aydın'ın İncirliova ilçesinde yer alan Kültür Park'taki tesislerin yıkım kararı ihaleler meclis gündemine taşındı. İYİ Parti'li Sezgin, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

Kalyon Kültür açıldı!

Kalyon Grup’un kültürel üretimi desteklemek amacıyla kurduğu Kalyon Kültür, bugün açılıyor. Toplumsal buluşma mekânı olarak adlandırılan merkez, sergilere, söyleşilere ve sanat alanında pek çok etkinlik ile organizasyona ev sahipliği yapacak...

Bayburt Kültür Han'ın inşaatı durduruldu!

Bayburt’ta en önemli kamu yatırımlarından olan ve 2018'de inşaatına başlanan Kültür Han'ın yapımı durduruldu.

Çorum'da 2 yeni kültür merkezi hizmete girecek!

Çorum Belediyesi tarafından kültür ve sanat merkezlerinin sayısı artıyor. Bölgede inşa edilen iki kültür merkezi önümüzdeki günlerde hizmete açılacak. 

Çal Belediyesi Kültür Merkezi iş yerleri ihaleye çıkıyor!

Çal Belediyesi, İsmailler Mahallesi’nde 10 bin metrekarelik alana sahip olacak Çal Belediyesi Kültür Sarayı’nın yapımına geçen yıl başladı.

Biga eski kültür sarayı yıkıldı!

Çanakkale'nin Biga ilçesinde yer alan kültür sarayının yıkımı başladı. Yıkılan kültür sarayının yerine 280 araç kapasiteli otopark inşa edilecek.

Ankara Ulus'taki Kültür Bakanlığı binası müze olacak!

Kültür Bakanlığı’nın 1926 yılında inşa edilen Ulus’taki tarihi binası müzeye dönüşecek. Bakanlık ise Jandarma’nın binasına taşınacak.

Balıkesir Antandros Kültür Parkı hizmete girmeye hazırlanıyor!

Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka, “Antandros antik kenti ile ilgili bilinci arttırmak, dünya çapında tanıtımını yaparak bölgeye turizm yönünden katkı sağlamak amacı ile hazırladığımız Antandros Kültür Parkı’nı halkımızın hizmetine sunacağız” dedi.

Gazezler Kültür Konağı hizmete açıldı!

Meram Belediyesi tarafından restore edilen Şükran Mahallesi’ndeki Gazezler Kültür Konağı düzenlenen törenle hizmete açıldı. Gazezler Kültür Konağı'nın açılışına Meram Belediye Başkanı Fatma Toru da katıldı...

Yaşam Boyu Kültür Sanat Projesi için çelik çatı montajı başladı!

Gördes Belediyesi'ne ait Kültür Sarayı'nın üstüne yapılması planlanan Zafer Kalkınma Ajansı'ndan destek almaya hak kazanan “Yaşam Boyu Kültür Sanat” adlı projesi için vinç yardımlarıyla çelik çatı montaj çalışmalarına start verildi.

Çanakkale Çan Kültür Merkezi önümüzdeki yaz hizmete açılacak!

25 yıl önce temeli atılan ardından da kaderine terk edilen Çan Kültür Merkezi, Çan Belediyesi tarafından tamamlanarak hizmete açılacak.

Kültür ihracatının ekonomiye katkısı Haberi

Kültür ihracatının ekonomiye katkısı


Kültür ihracatı alanında Türkiye'de ilk kez bir araştırma düzenlendi. Araştırma Türkiye Avrupa Eğitim ve Araştırmalar Vakfı (TAVAK) tarafından yapıldı. TAVAK Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen, Türkiye'de futbol ve gastronomi ekonomisi dışında bugüne kadar ölçülmemiş üçüncü sektör olan kültür sektörünün, ülke ekonomisine yön verdiğinin ortaya çıktığını söyledi.  Şen, TAVAK'ın yaptığı araştırmada 2014 yılı için kültür ekonomisi ihracatının 54.2 milyar dolar olacağının tespit edildiğini belirtti.


Şen,  Çin'den Avustralya'ya, Avrupa Birliği ülkelerinden ABD'ye kadar birçok ülkede yıllık ölçümü gerçekleştirilen kültür ekonomisinin Türkiye'de şimdiye kadar boyutlarının ölçülmemiş olduğu ve bu konuda yeterli çalışma yapılmadığını belirtti.


Kültüre önem ve ağırlık veriliyor


Kültür ekonomisinin 2011 yılında 30 milyar dolar sınırına güçlükle yaklaşan turizm gelirlerinin yaklaşık yüzde 52'si oranında bir fazlalık oluşturduğunun tespit edildiğini söyleyen Şen, araştırmada Türkiye'de kültür...