19 / 04 / 2024

Restitüsyon

Restitüsyon

Restitüsyon uygulamaları, "Yenileme" çalışmaları kapsamında yapılıyor. Buna göre restitüsyon nedir? Restitüsyon çalışmaları nasıl yapılır? Restitüsyon raporu nedir? Restitüsyon proje çizimi ölçekleri nelerdir? İşte sorularınızın yanıtı...

Türkiye Kızılayı'ndan Mersin'de proje ihalesi!

Türk Kızılayı Genel Müdürlüğü Nusratiye Mahallesi 58 Ada 4 ve 6 nolu parsellerde kayıtlı taşınmaz üzerinde bulunan tescilli binanın rölöve, restitüsyon, restorasyon, mühendislik projeleri ile raporlarının ve ihale dokümanlarının hazırlanması işi ihale ediyor.

Ayvalık’ta 19 tarihi bina için 'acil müdahale' talebi!

Balıkesir Ayvalık'ta kent mirasının korunması hedefiyle düzenlenen projede 10 konut, 3 ticari işlevli yapı ve 6 kamu binasına acil müdahale edilerek, restitüsyon ve restorasyon çalışmalarına başlanması gerektiği açıklandı...

Göktürk Gençlik ve Kültür Sanat Merkezi açıldı!

Eyüp’teki Göktürk Gençlik ve Kültür Sanat Merkezi coşkulu bir törenle hizmete açıldı. Açılışta Engin Gürkey’in perküsyon gösterisine izleyiciler de katılınca ortaya renkli görüntüler çıktı.

Çatalca'daki 22 tarihi eser restore edilecek!

Çatalca Belediyesi tarihi eserlere sahip çıkmaya devam ediyor. Ferhatpaşa Çeşmesi'nin Restitüsyon ve Restorasyon Projeleri, Kültür Ve Turizm Bakanlığı tarafından onaylandı.

Ödemiş Birgi Evleri'ne proje desteği!

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından her yıl tescilli binaların röleve, restitüsyon ve restorasyon projesi çizimi için açılan destek programına Birgi'deki altı tescilli bina için başvuran Ödemiş Belediyesi, dördü için destek almayı başardı.

Ankara Ulus Tarihi Kent Merkezi'nde restorasyon yaptırılacak!

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Altındağ İlçesi Ulus Tarihi Kent Merkezi Yenileme Alanı içerisinde Hacıbayram Camii çevresinde bulunan 2 tarihi yapının Yeni Yapı-Rölöve-Restitüsyon-Restorasyon ve Rekonstrüksiyonu yaptırılacak.

Nazilli'deki hangar restorasyonları tamamlandı!

Nazilli Belediyesi, rölöve, restitüsyon ve restorasyon çalışmalarını yaptığı hangarlar tamamlanarak hizmete hazır hale geldi.Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık hangarlarda incelemede bulundu.

Septimius Severus Köprüsü'nde restorasyon çalışmaları başladı!

AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan, tarihi Septimius Severus köprüsünün restitüsyon ve restorasyon çalışmalarının başladığının müjdesini verdi.

Septimius Severus Köprüsü restore edilecek!

AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan, Araban ilçesindeki tarihi Septimius Severus Köprüsü'nün restorasyon ve restitüsyon ihalesinin yapıldığını söyledi.

Gaziantep Septimius Severus Köprüsü restore edilecek!

AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan, Araban ilçesinde çökme tehlikesiyle karşı karşıya olan tarihi Septimius Severus köprüsünün restitüsyon ve restorasyon çalışmalarının başladığının müjdesini verdi.

Çinli gayrimenkul yatırımcıları yurtdışına yöneldi!

ÇİNLİ zenginler, Yuan'daki devalüsyon, ekonomideki soğuma ve Şanghay borsasındaki oynaklık sonrası yurt dışında gayrimenkul alımına yöneldi.

GEKA Stratonikeia Antik Kenti'ndeki Beylikler Hamamı'nı yenileyecek!

Muğla'nın Yatağan ilçesinde bulunan Stratonikeia Antik Kenti'ndeki Beylikler Hamamı, "Stratonikeia Beylikler Dönemi Selçuk Hamamı rölöve, restitüsyon, restorasyon projesi" ile turizme kazandırılacak.

İstanbul'da fırtına nedeniyle 9 binanın çatısı uçtu!

İstanbul'da fırtına nedeniyle 9 binanın çatısı uçtu, 11 ağaç devrildi. Şehirde karla mücadele çalışmaları kapsamında 4 bin ton tuz, 43 ton solüsyon kullanıldı.

Restitüsyon Haberi

Restitüsyon

Restitüsyon nedir?

Zamanla yok olmuş ya da büyük bir kısmı yıkılmış olan tarihi yapıları, maket üzerinde canlandırma işlemine restitüsyon olarak ifade ediliyor. Restitüsyon çalışmaları yapının özgün halini açıklamak için yapılıyor. 


Tarihini öğrenmek ve kalıntıları daha iyi kavrayabilmek için uygulanan işlem olan restitüsyon ile, yapıların yıkılmış, hasar görmüş bölümlerinin içi doldurularak eski haline getirilebiliyor. Ancak, özgün halini oluşturacak verilerin tamamlanmamış olması gerekiyor.


Restitüsyon çalışmalarında yapının üzerinde yer alan izlerden yararlanılıyor. Korunmuş bölümlerinden yapı ile ilgili bilgilere ulaşılır ya da benzer yapılarla benzeşen noktaları bulunuyor. Bilimsel ve zorlu bir çalışma olan restitüsyon projesinde incelenen bina birden fazla onarım geçirmişse, bu evrelere ait izler, veriler değerlendirilerek, ilk tasarım ve onu izleyen dönemler 1. Dönem restitüsyonu, 2. Dönem restitüsyonu şeklinde adlandırılabiliyor.


Yapı hakkında mimari konumu, kontür ve...