19 / 04 / 2024

Hindistan kripto paraları yasaklıyor!

Hindistan kripto paraları yasaklıyor!

Hindistan devleti, ülkede kripto paraların çoğunu yasaklamak için hazırlık yaptığını belirtti. Fakat kararın hangi kripto paraları kapsayacağı belli değil.



Hindistan hükümeti, ülkede kripto paraların çoğunu yasaklamak için hazırlandığını vurguladı. BBC Türkçe'de yer alan habere göre; fakat kararın hangi kripto paraları kapsayacağı henüz belli değil. Bazı kripto para birimlerinin ise blok zinciri (blockchain) teknolojisini devam ettirmek için korunacağı öngörülüyor. 

Hindistan kripto paraları yasaklıyor!

Hindistan Parlamentosu'nun internet sitesinden yapılan açıklamada, Kripto Para ve Resmi Dijital Kripto Para Birimi Düzenlemesi Yasa Tasarısı'nın, özel sahipli kripto para birimlerinin yasaklanmasını ve Hindistan Merkez Bankası'nın (RBI) kendi sanal para birimini üretmesini öngördüğü belirtildi.

Hükümetin Ocak'da hazırlamaya başladığı tasarının onay süreci sonrası kışın yürürlüğe alınması öngörülüyor. Fakat tasarının hepsine ilişkin bilgi vermedi. 

Hindistan kripto paraları yasaklıyor!

Piyasa etkisi

Hindistan'daki kripto para sitesi WazirX'te Bitcoin yüzde 13, Shiba İnu ve Dogecoin yüzde 15'i aşkın değer kaybı yaşadı. 

"Kripto Tüccarı" isimli kitabın yazarı Glen Goodman ise konuyla ilgili açıklamasında Hindistan'ın kararının dünya piyasasına etkisinin az olduğuna dikkat çekti. Goodman, "Çin hükümeti kripto para birimlerini yasakladığında bile piyasa çok sarsılmamıştı ve bu çok büyük bir olaydı" diye konuştu.

Hindistan kripto paraları yasaklıyor!

Ekonomik sürdürülebilirlik konusunda endişeler

Geçtiğimiz RBI yöneticisi Şaktikanta Das, bankanın dijital para birimlerinin ekonomik sürdürülebilirliğine ilişkin tedirginlikleri bulunduğuun belirtti ve blok zinciri teknolojisinin kripto para birimleri olmadan da ilerleyebileceğini dile getirdi. 

Kripto para birimlerinde incelemelerde bulunan CoinDesk websitesi RBI'nin kripto para birimleri hakkındaki görüşlerini muhafazakar olarak nitelendiriyor. 

Hindistan kripto paraları yasaklıyor!

2020 Mart'ta Hindistan Anayasa Mahkemesi RBI'ın iki senedir uyguladığı dijital para birimi ticaretine getirilen yasağı yürürlükten kaldırmıştı.

Glen Goodman, Çin'in kripto paraya yasak getirmesi ve El Salvador'un resmi para birimi şeklinde görmesine örnek vererek ülkelerin farklı tutumlarının altını çiziyor. Goodman, "Her ülke kripto paraya farklı bir şekilde yaklaşıyor, bazısı tehdit, bazısı da fırsat olarak görüyüor" diye konuştu. Çin'deki yasağın da hükümetin kendi ürettiği dijital para birimini öne çıkarmak için uyguladığına dikkat çekiyor.

Gayrimenkul alım satımlarında kripto para dönemi başlıyor mu?

Bitcoin'de ralli bekleniyor!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön