20 / 04 / 2024

İktisat profesöründen çok ciddi uyarı, hükümet IMF'ye gitmezse...

 İktisat profesöründen çok ciddi uyarı, hükümet IMF'ye gitmezse...

Prof.Dr. Esfender Korkmaz, Türkiye'nin dış borç ve cari açık sorunlarını net hata noksan kalemiyle çözmesinin mümkün olmadığını sorunun ciddi alınıp IMF ile bir program hazırlamaması halinde, Türkiye'nin dış borçlarını ödemede temerrüde düşeceğini söyledi.



 İktisat profesöründen çok ciddi uyarı, hükümet IMF ye gitmezse...

TL'nin yüzde 45 dolayında daha düşük bir seviyede olduğunu ve Türkiye'deki risklerin yüksekliği nedeniyle TL'deki düşüşün engellenemediğini belirten Korkmaz, kur şoklarının getirdiği en önemli sorunun ithalattaki girdi maliyetlerine paralel olarak enflasyonun artması olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin dış borç ödemesinde temerrüde düşmesinin de önemli bir risk olduğunu aktaran Korkmaz, enflasyon ve dış borç riskinin birbirine besleyen bir sarmala dönüştüğünü yüksek enflasyonun yarattığı belirsizliğin yerli ve yabancı yatırımı olumsuz etkilediğini böylelikle döviz arzı azalırken kurun artmaya devam ettiğini ifade etti. Bu sürecin sonunda da TL'den kaçışın artıp dolarizasyonun hızlandığını kaydeden Korkmaz, bunun da dış borçların TL cinsinden maliyetini artırırken temerrüt riskini artırdığını söyledi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön