29 / 03 / 2024

İktisat profesöründen çok ciddi uyarı, hükümet IMF'ye gitmezse...

 İktisat profesöründen çok ciddi uyarı, hükümet IMF'ye gitmezse...

Prof.Dr. Esfender Korkmaz, Türkiye'nin dış borç ve cari açık sorunlarını net hata noksan kalemiyle çözmesinin mümkün olmadığını sorunun ciddi alınıp IMF ile bir program hazırlamaması halinde, Türkiye'nin dış borçlarını ödemede temerrüde düşeceğini söyledi.



 İktisat profesöründen çok ciddi uyarı, hükümet IMF ye gitmezse...

Cari açığın finansmanının, uzun dönemli doğrudan yabancı yatırım sermayesi ile veya dış borçla yapıldığını ancak Türkiye'de ilk 8 ayda gayrimenkul dışında yabancı sermaye girişi olmazken tersine 700 milyon dolarlık çıkış olduğunu anlatan Korkmaz, Türkiye'de dış borçların GSYH'ya oranı yüzde 57 dolayında olduğunu söyledi. Bu oran düşük olsa da Türkiye'nin dış borç  ödeme kapasitesinin düşük olduğunu ve risk primi CDS oranlarının 800 baz puan civarında olması nedeniyle dış borcun çevrilmesini zora girdiğini ifade eden Korkmaz, Ocak-Ağustos döneminde sekiz ayda cari açığın yüzde 71,3'ü kadar yani 28,3 milyar dolar net hata ve noksan oluştuğuna dikkat çekti. Kaynağı belli olmayan paranın finansman için bir çözüm olmakla beraber Türkiye'nin kırılgan ilan edilmesinin de bir nedeni olduğunu dile getiren Korkmaz, Türkiye'ye kaynağı belirsiz girişlerin yeraltı ekonomisi yoluyla olabileceğine işaret etti.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön