29 / 03 / 2024

İstanbul'da kentsel dönüşüm çalışmaları tam gaz!

İstanbul'da kentsel dönüşüm çalışmaları tam gaz!

Yapı denetim sistemiyle 2001 yılından günümüze 800 bin binayı denetlediklerini belirten Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İstanbul'da bakanlık olarak sahada 118 bin 500 konutun dönüşümü için çalışmalarını sürdürdüklerini dile getirdi.



Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 81 şehir, 973 ilçede afetlere karşı riskli olduğu belirlenen binaları kentsel dönüşüm kapsamına dahil ederek yenilemeyi sürdürdüklerini vurguladı. Sabah'tan Barış Şimşek'in haberine göre; Bakan Kurum, ülke genelindeki kentsel dönüşüm çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. 

İstanbul da kentsel dönüşüm çalışmaları tam gaz!

16.5 MİLYARLIK KAYNAK

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın 2012 yılında İstanbul'da başlattığı kentsel dönüşüm seferberliğini "Türkiye'nin her yerinde kentsel dönüşüm" hedefi koyarak daha da hız kazandırdıklarına dikkat çeken Kurum, "Kentsel dönüşümü Türkiye'nin tarihi, kültürel, ekonomik, coğrafi ve demografik faktörlerini göz önünde bulundurarak 6 başlık altında gerçekleştiriyoruz. Bunlar deprem riski altındaki yapıların ve alanların dönüşümü, sel ve heyelan riski altındaki alanların dönüşümü, tarihi kent merkezleri ve meydanların dönüşümü, sanayi alanlarının taşınması ve dönüşümü, tarım köy projeleriyle kırsal dönüşüm ve modern otopark alanları üretimi" şeklinde konuştu.

Bakan Kurum, kentsel dönüşüm kapsamında bugüne kadar 16.5 milyar TL kaynak harcandığının altını çizerek, "Diğer taraftan  TOKİ  Başkanlığımızla 19 yıl içinde 180 milyar lira yatırımla, 1.1 milyon konut ve 21 bin 764 sosyal donatı ürettik. Toplamda kentsel dönüşüm anlamında 2.5 milyon konutu vatandaşlarımıza teslim ettik. Bu da 10 milyon vatandaşımızın can ve mal güvenliğini teminat altına almak demek. Şu anda da yatırım değeri 90 milyar lira olan 300 bin sosyal konutumuzun inşası devam ediyor" diye konuştu.

İstanbul da kentsel dönüşüm çalışmaları tam gaz!

400 BİN BİNA DENETİMDE

Yapı denetim sistemiyle 2001 yılından günümüze 800 bin binayı denetlediklerinin altını çizen Kurum, "Bu binalarda 6.1 milyon bağımsız birim var. Halen 400 bin binanın denetimine devam ediyoruz. Şu ana kadar yaptığımız çalışmalarla binaların yüzde 55'ini güvenli hale getirdik" ifadelerini kullandı.

İstanbul da kentsel dönüşüm çalışmaları tam gaz!

İSTANBUL'DA 49 REZERV ALAN VAR

İstanbul'da bakanlık olarak sahada 118 bin 500 konutun dönüşümü için çalışmalarına devam ettiklerini dile getiren Kurum, şu açıklamalarda bulundu: 

"İstanbul'da yeni yerleşim alanı olarak kullanılmaya elverişli 49 rezerv alanımız var. Gaziosmanpaşa, Kartal Orhantepe, Kadıköy, Üsküdar, Kâğıthane, Ataşehir, Maltepe, Bağcılar, Güngören, Zeytinburnu, Eyüpsultan, Başakşehir, Beyoğlu Sütlüce, Okmeydanı ve Hacıhüsrev'de yeni konutlar yapıyoruz.

İstanbul'da kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında 5 milyar 702 milyon lira destek sağladık. Esenler'de rezerv yapı alanında 60 bin konut üretiyoruz. Fikirtepe'de terk edilmiş, inşaatı yapılmayan, temeli atılmış ama devam etmeyen projeleri yeniden başlattık. Yeni Fikirtepe projesi kapsamında 15 bin konutun inşa çalışmalarını yürütüyoruz.

İstanbul da kentsel dönüşüm çalışmaları tam gaz!

Üsküdar, Ferah Mahallesi, Mehmet Akif Ersoy Mahallesi ve Küplüce Mahallesi'nde büyük bir kentsel dönüşüm gerçekleştireceğiz. Üsküdar Belediyesi'yle beraber sahada tespit ve fizibilite çalışmalarımızı başlattık.

Ferah ve Mehmet Akif Ersoy mahallerinde bin 610 konut ve iş yerini, Küplüce'de ise 3 bin 102 konut ve iş yerini dönüştürmeyi hedefliyoruz.

Bu mahallemizde de birer etap başlatmak suretiyle yıl sonuna kadar en büyük kentsel dönüşüm projelerinden birini de İstanbul'umuza Üsküdar'ımıza kazandıracağız"

İstanbul'da 300 bin konut riskli!


Geri Dön