17 / 04 / 2024

Kaçak yapı tespit tutanağı!

Kaçak yapı tespit tutanağı!

Bir yapının inşaat çalışmalarına başlanabilmesi için ilk olarak yasal uygulamaları yerine getirmesi gerekiyor. Yasal düzenlemelere uymayan yapılar kaçak yapı olarak karşımıza çıkıyor. İşte, kaçak yapı tespit tutanağı!



Kaçak yapı tespit tutanağı!

Bir yapının inşaat çalışmalarına başlanabilmesi için ilk olarak yasal uygulamaları yerine getirmesi gerekiyor. Yasal düzenlemelere uymayan yapılar kaçak yapı olarak karşımıza çıkıyor. 


Yapının kaçak durumuna düşmemesi için İmar Kanunu yönetmeliklerine ve bir kısım kanunlarca belirlenmiş hükümlere uygun olması gerekiyor.  Bir yapının kaçak yapı olamaması için mutlaka inşaat ruhsatı almış olması gerekiyor.


İnşaat çalışmaları başlanmış olan yapının belediyede kaydının olmaması ve belediye yetkilileri tarafından bu binanın tuhsatı olmamasının tespit edilmesi halinde kaçak yapının çalışmaları durduruluyor. 


Durdurma işlemi, yapı durdurma tutanağının yapı yerine asılmasıyla, yapı sahibine bildirilmiş sayılıyor. Bu günden başlayarak en çok bir ay içinde, yapı sahibi, yapısını yapı ruhsatına uygun duruma getirilmesi ve ruhsat alınması gerekiyor. 


Kaçak yapıdaki aykırılığın giderilmesi  inceleme sonunda anlaşılırsa, mühür, belediye ya da il özel yönetimince kaldırılıyor ve yapımın sürdürülmesine olur veriliyor. 


Ruhsatsız eve nasıl ruhsat alınır?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön